„O Vánocích kombinujeme klasiku se svými zvyky,“ říkají herečky Klára Cibulková a Anna Kameníková

Herečky Klára Cibulková a Anna Kameníková zavítaly do naší nemocnice při příležitosti konání tiskové konference o výskytu neurodegenerativních onemocnění. Obě totiž účinkují v divadelní adaptaci novely Vděk, kde hlavní hrdinka trpí afázií. Odborným poradcem při přípravě tohoto představení v divadle Viola byl náš neurolog MUDr. Filip Růžička, Ph.D. Využili jsme příležitosti a v předvánočním čase jsme se hereček zeptali, jak prožívají čas těchto krásných svátků.

Máte své oblíbené vánoční zvyky?
Klára Cibulková: Vánoční zvyky udržujeme hlavně kvůli dětem, ale máme je rádi i oba s mužem. Většinou svátky trávíme v našem domě za Prahou. Z klasických tradic se pokoušíme o „zlaté prasátko“, ale obvykle to nevyjde. S dětmi zpíváme koledy v zahradě, aby Ježíšek mohl nadělit dárky. Jednou jsme lili olovo. A hlavně je to celé o setkání s rodinou. Zveme mé rodiče, 25. a 26. prosince se setkáváme s bratrem a s širší rodinou, samozřejmě také s kamarády.
Anna Kameníková: Já upřímně nejsem úplně vánoční typ. Vánoční zvyky mě vždycky trošku stresovaly, protože byly spojeny se shonem kolem těchto dnů. Až od té doby, co jsme si s mojí maminkou a bráchou řekli, že si nebudeme dávat dárky pod stromeček, tak mě okolo Vánoc baví úplně všechno. Takže si to užíváme, máme pohodu a hodně jíme.

Na čem si o Vánocích pochutnáváte? Omezujete se kvůli dietám?
Klára Cibulková: Od jídla si nedávám žádný distanc. Nejsem úplně na sladké, peču cukroví, ale moc ho nejím. Já spíš miluji čokoládu. Vždy se těším, že přijdou na stůl lepší vína a specialitky. S mužem si to tak při vaření a při přípravách zpestřujeme a dopřáváme si různé lahůdky. Muž je navíc výborný kuchař. Děti odmítají kapra, od té doby, co ho byli s námi koupit a viděli, jak se kapr zabíjí. Řešíme to tedy jinými rybami, ale jinak děláme klasiku – ryba, salát, polévka. Na Štěpána a na další svátky míváme zvěřinu nebo husu, krůtu.
Anna Kameníková: Jídlo docela hodně řešíme, posledních pár let jsme vařili vánoční jídla z jiných zemí. Takže jsme měli chorvatské, dánské i italské menu. Letos budeme dělat česká jídla, protože se spojíme s dalšími rodinami, takže to bude klasické menu. Já mám hrozně ráda kapra, bude i salát a rybí polévka.

Co se vám vybaví, když se řekne: Můj nejhezčí dárek k Vánocům?
Klára Cibulková: Jednou před Vánocemi jsem zjistila, že jsem těhotná. Takže Matýsek byl vlastně vánoční dárek a rodině jsme to na Vánoce oznamovali.
Anna Kameníková: Tak to na mě ihned vyskočí vzpomínka na dárek, který jsem dostala v jedenácti letech. Byly to elektrické bicí a věnovala mi je maminka.

Dáváte si na přelomu roku nějaká předsevzetí?
Klára Cibulková: Letos už jedno mám. Týká se mého času.  Chtěla bych s ním lépe nakládat a hospodařit ve svůj prospěch.
Anna Kameníková: Každý rok si dávám předsevzetí, co na sobě vylepšit – většinou se týkají životosprávy, chci ji posouvat, aby byla lepší a lepší. Pak mívám třeba přání, která se týkají mé práce.