Když fandíte Spartě a zároveň Liverpoolu, tak je to někdy těžký… Ale o tom jsem psát nechtěl, koneckonců pokud vás náhodou nezajímá fotbal (což nechápu), tak třeba ani nevíte, o čem je řeč. Chtěl jsem psát o byrokracii ve zdravotnictví a naší snaze s ní letos něco viditelného udělat. A taky že uděláme, uvidíte.

V prosinci jsem dal rozhovor Lidovkám, ptali se mě na papírování, dám sem místo dlouhého psaní citaci, protože to editor moc hezky zkrátil a zhustil:

Takže papírování už problém není?

Ale ano, částečně to problém je. Zdravotnická dokumentace se totiž v posledních letech zvrhla v produkování alibi lékařů pro případ stížnosti či žaloby. Zatímco dřív sloužila ke komunikaci mezi lékaři, dneska musíme generovat stohy textů jenom proto, abychom, obrazně řečeno, nešli do kriminálu. To se fakt vymklo a moc z toho cestu ven nevidím.

Pamatuji si, že jsme měli v devadesátých letech jednoho pacienta, který se vrátil z emigrace z Ameriky zpátky do Čech. Přivezl si s sebou i svůj chorobopis, byla to tlustá složka papírů. My jsme se tomu tehdy strašně smáli, připadalo nám to absurdní. A dneska jsme ve stejné situaci. Vzhledem k tomu, k čemu chorobopis slouží, ale tuto povinnost z doktora nikdo nesejme. Tak to prostě je.

Takže co? Ne, zdravotnickou dokumentaci nemůžeme zrušit, neblázněte. Ale tam, kde se dá něco zjednodušit, se o to pokusíme. Tak pojďme k věci.

Ze prvé, přihlašování do počítače. Základní věc, děláme to všichni, klepeme tam ta složitá hesla, pak počítač zamkneme, pak zase ťukat to debilní heslo a furt dokola. Během letošního roku přejdeme kompletně na přihlašování čipem. Vezmete svoji zaměstnaneckou kartu, pípnete, hotovo. Dobrý, ne?

Za druhé, portál pacienta. Další krok do 21.století. Začínáme ho zavádět a bude umět dvě základní věci. Jednak přístup do objednávání do ambulancí na dálku, ale takové to opravdové, přes Identitu občana. Takže se nebude nikdo moct přihlásit jako Pepa 007, hihihi, ale bude se hlásit seriózně, jako do datové schránky. Nebude to povinné, ale kliniky, které chtějí, budou mít možnost tyhle sofistikované kalendáře využívat. A pak bude portál umět věc, o kterou mi hodně jde, a sice přístup pacienta ke své zdravotnické dokumentaci. Spousta lidí je digitálně gramotných a chtějí si spravovat dokumentaci sami. Stahovat si ji, tisknout, přeposílat. Budou mít tu možnost. Doktor jim nebude tisknout zprávu. Máte ji na portálu, madam. Skvělá věc, podle mě.  

Pak další dvě trochu speciálnější věci pro operační obory a intenzivní péči. Elektronický management operačních sálů a klinický informační systém pro intenzivní péči. Obojí redukuje administrativu, automatizuje procesy, zlepšuje kvalitu, možnost kontroly atd. Nebudu se o tom moc rozepisovat, budeme všechno prezentovat podrobně, až to rozjedeme naostro. Už se tomu blížíme, nebojte.

Na další projekt se těším, i když dá práci. Redukce informovaných souhlasů. Abych byl fér, musím říct, že s tímhle nápadem přišel profesor Pařízek a patří mu za to čest a sláva. Jde o to, že počet souhlasů, které tiskneme a dáváme pacientům pod nos k podpisu, je neudržitelný. A že navíc v případě žaloby soudy stejně neřeší, jestli někdo něco podepsal, ale zkoumají chorobopis. Jestli je z něj zřejmé, že doktor reálně mluvil s pacientem a všechno mu vysvětlil. Věřte tomu, pár takových rozsudků jsem viděl. Takže jsme souhlasy přesunuli na web a zdravotník bude mít víc času na rozhovor a míň na tisk papírů. Má to rozhodně i pár úskalí, ale cíl je jasný a budeme se tomuhle tématu letos hodně věnovat.

A to ještě nevíte, že na rok 2025 chystáme elektronickou ošetřovatelskou dokumentaci…🙂

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA