Z dopisů našich pacientů…

Adresováno na neurologickou kliniku k rukám přednosty prof. Roberta Jecha, Ph.D.

Vážený pane profesore,
chtěla bych Vás požádat o předání velkého poděkování celému vašemu úžasně profesionálnímu týmu. Dne 2. 10. 2023 se mi po ránu neudělalo před odchodem do práce dobře, začala jsem špatně artikulovat, proto jsem raději ihned volala „erzetu“, která mě dopravila na vaši kliniku. Přijímal mě MUDr. Holý, přístup vašeho týmu byl opravdu neskutečný. Je mi 55 let a samozřejmě v této době jedu jako všichni naplno, a když vás něco takového postihne a nepočítáte s tím, neuvěřitelně vám pomůže přístup lékařů i sestřiček se s příhodou smířit a znovu pomalu nastartovat. Byla jsem při vědomí, tak mohu pouze vyslovit neuvěřitelnou poklonu za odvedenou týmovou práci. Během několika minut jsem byla na CT, při kterém mě pan doktor Holý uklidňoval, ostatní lékaře žádal o diskrétnost ohledně mého zasažení mozku, dále do několika minut mi bylo sděleno, co proběhlo a jaký bude další postup. Péče sestřiček byla také neuvěřitelná, ochota, porozumění, uklidnění, pomoc s hygienou, s jídlem … při nočních službách si svítily telefonem, aby nás pacienty co nejméně rušily, ať alespoň částečným spánkem můžeme nabírat sílu. Prostě všichni skvělí. Při velké vizitě jsem zažila zájem velmi příjemné, klidné paní primářky.

Následné přivolání logopedky, rehabilitační sestry, velká pomoc staniční sestry při vystavování neschopenky i potvrzení pro zaměstnavatele mého 27letého syna, který je řídící letového provozu a požádal o rychlé uvolnění, bylo také záslužné. Při propouštění mi bylo panem doktorem vše vysvětleno, byla mi nabídnuta jakákoliv další pomoc a naplánována byla další vyšetření k dohledání příčiny mého stavu.

Vzhledem k tomu, že celý život pracuji v cestovním ruchu, skoro stále v jedné firmě, sama vím, jak je důležité chování zaměstnanců. U vás je to ještě podtrženo tím, že nám zachraňujete životy, a věřte, že všem vašim zaměstnancům na našich životech velice záleží a snaží se pacientům v nelehké situaci maximálně pomoci.

Opravdu vám všem patří velikánské poděkování za to, jak vše dopadlo, a věřím, že se opět pomalu během krátké doby vrátím do běžného života s minimálními následky. Slibuji, že samozřejmě zvolním pracovní tempo, život máme každý pouze jeden.

S přáním krásného a pokud možno klidného dne
Monika Šandová

Poděkování na pracoviště I. chirurgické kliniky a kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie

Vážení,
ráda bych touto cestou vyjádřila poděkování a ocenila práci personálu na vaší klinice. Dne 13. 11. 2023 jsem si v 36. týdnu těhotenství zlomila nohu v kotníku – prvotní ošetření proběhlo s ohledem na místo úrazu na pohotovosti ve Fakultní nemocnici Bulovka. Zde bohužel začala velice nešťastná anabáze, která měla šťastný konec právě až u vás.

Zejména s ohledem na těhotenství ode mne dávali v pražských nemocnicích ruce pryč a přehazovali si mě jako horký brambor. Při prvotním ošetření na Bulovce mi bylo sděleno, že je zlomeninu zapotřebí operovat, ale s ohledem na těhotenství mi operaci udělat nemohou. Dali mi na špatně srůstající zlomeninu sádrovou fixaci a pozvali mě na kontrolu za týden 20. 11. na jejich poúrazovou ortopedii. Tam mi bylo následně potvrzeno, že operace je zapotřebí, ale operovat mě nebudou, protože k nim spádově nepatřím, a odkázali mě k operaci do spádové nemocnice – výslovně pak do FN Královské Vinohrady (trvalé bydliště mám na Praze 4 ‒ Nusle). Ve vinohradské nemocnici mne ale opět odmítli s tím, že spádově nepatřím ani tam a navíc nemají volná lůžka. Odkázali mne pro změnu do Thomayerovy nemocnice, kde mi museli opravit nepovedenou sádrovou fixaci a shodně s lékaři z Vinohrad konstatovali, že operaci lze provést i navzdory těhotenství například v lokální/eventuálně spinální anestezii. Avšak bohužel i zde mě odmítli operovat s tím, že volné termíny mají až cca za měsíc, což je velmi pozdě jak s ohledem na zlomeninu, tak i na plánovaný termín porodu. Navíc argumentovali, že spádově nepatřím ani k nim, ale k vám na Karlovo náměstí.

Teprve až u vás se mi dostalo patřičné péče, za kterou jsem vděčná a které si nesmírně vážím. Pan doktor na příjmu (dne 22. 11. 2023, ambulance č. 8) na chirurgické traumatologii po zhlédnutí RTG snímků okamžitě povolal svého kolegu/nadřízeného a ve spolupráci s mojí ošetřující lékařkou MUDr. Hanou Hruškovou, která nabídla od počátku pro účely operace součinnost s hospitalizací a převozem, dojednali a zajistili ještě ten den hospitalizaci u Apolináře a na následující den pak naplánovali okamžitou operaci zlomeniny s následným převozem zpět pro účely pooperačního sledování.

Chtěla bych tímto od srdce poděkovat MUDr. Jiřímu Vojtěchovi a celému týmu lékařů a sester, kteří se o mne starali na oddělení rizikového těhotenství, dále především operaci provádějícímu lékaři MUDr. Šimonu Malému, jeho asistentovi MUDr. Kristiánu Chrzovi a celému týmu chirurgů a anesteziologů v rámci vaší kliniky.

Bylo až neuvěřitelné pozorovat naprosto precizní souhru všech zúčastněných a jejich profesionální a zároveň vřelý a lidský přístup.

S vědomím toho, jak nelehké podmínky již dlouhodobě panují v českém zdravotnictví, je vskutku obdivuhodné zažít, že může něco tak perfektním způsobem fungovat, a je to nepochybně zásluhou jednotlivých lidí, kteří v těchto podmínkách podávají takové výkony, ale i jejich vedením.

Přijměte tímto ještě jednou moje srdečné díky.

S pozdravem
Dana Naňková