Lékaři z KARIM uspořádali zážitkový kurz první pomoci

Řešení krizových situací v oblasti první pomoci u dospělých i dětí, trénování spolupráce a komunikace v týmu ve vypjatých situacích, simulace kritických stavů i utužení kolektivu studentů 1. lékařské fakulty UK měl za cíl historicky první zážitkový kurz první pomoci s názvem DobroSIM. Ve spolupráci s Centrem lékařských simulací 1. LF UK jej v Dobronicích uspořádali lékaři z KARIM VFN.

„Kurz DobroSIM se v minulosti uskutečnil již dvakrát, a sice v prostorách Fyziologického ústavu 1. lékařské fakulty UK. Program jsme již měli na základě zpětných vazeb od účastníků vyladěný. Velkou výzvou ale bylo uspořádat kurz v dobronickém areálu. Nakonec se  vše podařilo. Na poslední dubnový víkend s námi do Dobronic vyrazilo 94 mediků. Lektorský tým spolu s doktorskou supervizí pak zahrnoval asi čtyřicet lidí,“ uvedl MUDr. Dominik Hladík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče VFN s tím, že na kurzu nechyběl ani MUDr. Adam Novotný, MUDr. Zuzana Mevaldová, MUDr. Marie Jorníčková z KARIM nebo MUDr. Martin Pehr z III. interní kliniky VFN.

Studenti si během kurzu prošli řadou modelových situací. Trénovali a opakovali přístup k bezvědomému, vyzkoušeli si zásah u dopravní nehody a nechyběly ani simulace zaměřené více na komunikaci a spolupráci v týmu. Lektoři poskytli studentům i nové poznatky a informace k první pomoci u stavů, jako je například bolest na hrudi, cévní mozková příhoda či úraz hlavy a páteře. „Největší ohlas měla simulace s příhodným názvem Trampové, kdy studenti zasahovali u nepovedeného táboráku. Skupince trampů během rozdělávání ohně a manipulace s plynovým vařičem explodoval vařič. Medici museli ošetřit řadu popálených pacientů a jednoho masivně krvácejícího s tržnou ránou břicha. A aby to bylo ještě těžší, nechyběl ani nenápadně schovaný opilý tramp, který vdechl své zvratky, přestal dýchat a bylo u něj nutné okamžitě zahájit resuscitaci. Celá akce se navíc uskutečnila pod rouškou dýmu z dýmovnice a odstartoval ji výbuch dělobuchu,“ přiblížil jednu ze simulací MUDr. Dominik Hladík.