Plánování

“Chcete-li pobavit Pána Boha, seznamte ho se svými plány do budoucna.” Woody Allen 

Na tenhle citát poslední rok myslím dost často, víc, než bych chtěl. Vzpomenete si ještě, co jste řešili touhle dobou vloni? A co se obecně řešilo mezi lidmi, tady i jinde na světě? Píšu tenhle úvodník v pondělí 8. února. Šel jsem do práce pěšky, na Petrském náměstí jsem měl sněhu po kotníky a vzpomínal jsem na loňské prognózy o tom, jak bude pětisetleté sucho, zmizí studené zimy, sníh bude vzácností, na jižní Moravě se budou pěstovat ananasy a tak. Plus kvanta dalších podobných “fundovaných” analýz a prognóz, však to znáte. Sice je pak vždycky všechno jinak, ale ten samý “expert” vám úplně stejně přesvědčivě vysvětlí, že to tak vlastně myslel. A hned přidá prognózu další (a doufá, že se třeba konečně trefí).  

Proč o tom vlastně píšu? Protože s čínským virem je to úplně stejné. Před rokem (a kousek) jsme netušili, že něco takového přijde. Pak jsme slyšeli, co všechno a jak se stane, stokrát dokola a pokaždé jinak.  Teď jsme o rok dál, ale připadá mi, že toho víme pořád míň a míň. A že se absolutně nedá předvídat, co nás vlastně ještě čeká. Touhle dobou už měly dávno klesat počty pacientů, a obnovovat se normální fungování nemocnice. Do toho přišly nějaké mutace, které prý můžou za to, že je pacientů pořád hodně. Ale očkování na ně funguje, snad. Nebo taky ne, říká jiný expert. Nebo jenom nějaké, ovšem nevíme jaké. A úmrtnost celosvětově klesá, psali v novinách. Jenže u nás ne, protože Česko je ze všech nejhorší. Akorát že tady se vykazují čísla jinak než v jiných zemích. Ale to prý je lež. Jenomže to říkají popírači.  Ale ti panikáři, ti jsou vůbec nejhorší. Tak si vyberte… 

Nevím, no. Já jsem si z toho sám pro sebe udělal jediný závěr: věřím jenom tomu, co vidím kolem sebe. Zatím vidím, že se kolem toho viru pořád točí celá nemocnice, ale že nám naštěstí hodně ubylo nemocných zdravotníků. Tak třeba funguje aspoň to očkování.   

Jo, a ještě jedna věc: úplně přestávám plánovat. Nechci být totiž Pánu Bohu k smíchu… 

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA