Jaké investice plánuje VFN v novém roce?

Technicko-provozní úsek VFN, pod který oficiálně od 1. ledna 2024 nově spadá také zaniklý Úsek investic a rozvoje, plánuje pro nadcházející rok celou řadu investičních akcí. Nepůjde ale jen o investice do staveb jako takových, těšit se můžeme i na další etapy modernizace naší nemocnice jako celku.

„Na přelomu února a března bude dokončena výstavba očekávané jednotky intenzivní metabolické péče na III. interní klinice. I přes menší komplikace v průběhu výstavby a prodloužení termínu dokončení stavby zhruba o čtyři měsíce se bude jednat o velmi důležité pracoviště poskytující zdravotnické služby na špičkové úrovni,“ uvedl náměstek ředitele pro techniku a provoz Jiří Pala s tím, že na konci roku 2023 se začalo s další velkou investicí, a to s rekonstrukcí části budovy Strahov, která bude nově sloužit Klinice geriatrie. V rámci rekonstrukce se počítá s novým výtahem, sociálním zařízením a WC ve třech patrech. S tím souvisí i kompletní rekonstrukce stoupaček, nový přívodní elektrický vysokokapacitní kabel do trafostanice a nová kyslíková stanice včetně úpravy příjezdové cesty a parkovací plochy před budovou. 

Naše nemocnice zahájila také přípravné administrativní práce na rozšíření dětské skupiny ve školce VFN o osm dětí. Brzy tak odstartuje rekonstrukce části budovy stávající školky, aby měli naši zaměstnanci možnost využít rozšíření skupiny již s příchodem nového školního roku, tedy 1. září 2024.

Na konci loňského roku začala i rekonstrukce sociálního zařízení a WC na Psychiatrické klinice, a sice na Oddělení neklidu, kde v minulosti došlo k několika nežádoucím událostem a zničení vybavení ze strany pacientů. Veškeré nové zařízení bude nově k dispozici v provedení AntiVandal, které vybavení ochrání proti mechanickému poškození a můžete jej znát třeba z rakouských či německých dálničních odpočívadel.

Technicko-provozní úsek se zároveň chystá na menší rekonstrukci Spánkového centra na Neurologické klinice, kterou chce odstartovat v druhé půlce dubna. Aktuálně navíc vyhodnocuje dvě ukončené veřejné zakázky, a to na rekonstrukci Kliniky rehabilitačního lékařství (vodoléčba) v budově B1 a na kompletní rekonstrukci paláce Voračických z Paběnic, kde má být denní stacionář Psychiatrické kliniky. „Tato rekonstrukce je obrovsky náročná na přípravu a samotná realizace bude jedna z nejtěžších, kterou budeme na našem úseku doposud realizovat. Jedná se o budovu z 18. století, která od té doby neprošla většími změnami. Čeká nás proto spousta tzv. kostlivců ve skříni,“ podotkl náměstek Jiří Pala a dodal: „Dále bychom chtěli v letošním roce realizovat první energetický projekt na památkově chráněné budově VFN. Aktuálně jsme ve fázi výběru energetického specialisty – poradce, který by měl určit nejvhodnější chráněnou budovu a dále spolupracovat na přípravě kompletní projektové dokumentace a výzvy na dosažení dotace.“

V neposlední řadě připravuje Technicko-provozní úsek ve spolupráci s Odborem zdravotnické techniky výstavbu hybridního sálu včetně rekonstrukce části střechy v objektu A2 na II. chirurgické klinice. Ta bude co do složitosti, náročnosti a financí velmi podobná rekonstrukci paláce Voračických. Obě investiční akce budou stát více než 100 milionů korun. 

Modernizace vozového parku i osvětlení

Co se týče další modernizace nemocnice, budeme i v novém roce pokračovat v obnově vozového parku. V první polovině roku přibude další nová XXL sanitka a 10 nových sanitních vozidel: osm ve specifikaci třídy A2 (DRNR) a dvě třídy B (RZP). Díky novým vozům tak budeme moci rozšířit a zkvalitnit služby naší sanitní dopravy.

V průběhu roku projdou modernizací či kompletní výměnou minimálně tři výtahy, v hlavní kuchyni se vymění tři 12 let staré, dosluhující a velmi energeticky náročné velkokapacitní konvektomaty. „V neposlední řadě budeme pokračovat v obnově světelných zdrojů napříč celou VFN. Půjde o venkovní osvětlení, osvětlení společných prostor, kanceláře, ambulance i další provozy, kde jsou staré žárovky, zářivkové trubice či dokonce výbojky. Vše bude nově v LED variantě. S úsporným osvětlením jsme začali na konci roku 2022 a můžu říct, že jsou vidět pozitivní výsledky. Jen pro představu máme srovnání spotřeby elektrické energie za rok 2002 a 2023, kdy v roce 2023 jsme zaznamenali menší spotřebu elektřiny zhruba o 10 procent, což znamená úsporu zhruba 7 milionů korun,“ sdělil Jiří Pala a doplnil: „Na závěr bych rád ještě zmínil jednu investiční akci pro rok 2024, která je však částečně podmíněna kladným hospodařením nemocnice. Jedná se o rekonstrukci porodního sálu č. 2 na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie. Tato akce bude ještě předmětem jednání investiční komise. Nudit se letos určitě nebudeme. Tak si společně držme palce. Všem čtenářům přeji v roce 2024 jen to nejlepší.“