Jaké plány má nový přednosta Onkologické kliniky VFN?

Od 1. ledna 2024 byl jmenován přednostou Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN doc. MUDr. Michal Vočka, Ph.D. Zeptali jsme se ho, jaké plány má s klinikou do budoucna, co ho na oboru nejvíce baví nebo v čem je podle něj onkologie ve VFN výjimečná.

V čem je vaše klinika výjimečná? 

Po profesní stránce je Onkologická klinika 1. LF UK a VFN sama o sobě výjimečná v celé řadě ohledů, především však svým širokým záběrem a fungováním v četných interdisciplinárních vztazích – od molekulární biologie a genetiky, přes spolupráci s celou škálou diagnostických a klinických pracovišť, až po psychosociální a paliativní aspekty našeho mnohovrstevnatého oboru. Již od roku 1998 se v součinnosti s kolegy z laboratoře onkogenetiky ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky a ústavu biologie a lékařské genetiky zaměřujeme na diagnostiku hereditárních nádorových syndromů a spolu s klinikou gynekologie, porodnictví a neonatologie se věnujeme dispenzarizaci zdravých nosičů zárodečných mutací spojených s rizikem nádorových onemocnění.

Ve spolupráci s II. chirurgickou klinikou provádíme jako jediné pracoviště v ČR izolované hypertermické končetinové perfuze u pacientů se sarkomy měkkých tkání a nově i izolovanou jaterní perfuzi, zatím u uveálních melanomů, nicméně v budoucnu dojde jistě k rozšíření indikací. Jsme též jedno z prvních pracovišť, kde začal fungovat molekulární tumor board, který vznikl v kooperaci s ústavem patologie a který na základě molekulárního vyšetření umožňuje nacházet molekulární cíle pro terapii, a nabízí tak možnost skutečně precizní terapie v duchu tumor agnostické léčby, tedy léčby řízené molekulárním cílem spíše než lokalizací onemocnění.

Náš tým též velmi čile spolupracuje s mnoha pracovišti v rámci multidisciplinárních týmů i dalších profesních aktivit, za všechny jmenujme například I. chirurgickou kliniku – břišní, hrudní a úrazové chirurgie, kliniku gynekologie, porodnictví a neonatologie, urologickou kliniku, I. kliniku tuberkulózy a respiračních nemocí či kliniku paliativní medicíny, dále pak výzkumný ústav Národního ústavu duševního zdraví, Centrum paliativní péče nebo domácí hospic Cesta domů. Osobně si ovšem u nás ze všeho nejvíc vážím úžasného a sehraného týmu lékařů, sester i veškerého zdravotnického personálu. Nechci, aby to vyznělo pateticky, ale upřímně si myslím, že bez jejich společného nasazení, často nad rámec běžných pracovních povinností bychom se v naší mnohdy dost náročné práci neobešli.

Považujete jmenování do nové funkce za závazek, výzvu nebo spíš za radost?

Považuji jej za závazek a rozhodně za velkou výzvu, radost mám spíše z práce klinické, které mám ale nyní méně.

Jaké máte plány a vize do budoucna? 

V nejbližší době nás čeká výstavba třetího stacionáře, jenž nám pomůže se lépe vyrovnat se stále rostoucím počtem pacientů, kteří se na nás obracejí. Zároveň je v radioterapeutickém centru třeba obnovit ozařovač za novější stroj s možností gatingu (kompenzace dýchacích pohybů) a trackingu (sledování ozařovaného objemu v průběhu radioterapie), který nám umožní přesnější aplikaci záření a lepší ochranu okolních zdravých tkání.

Na co se na pozici přednosty těšíte? 

Těším se na novinky, jež nás čekají. Těším se na výzkumné i léčebné výsledky, kterých dosáhneme a které řádně opublikujeme. Těším se na vyléčené pacienty, jež po několika letech dispenzarizace vrátíme ke sledování praktickým lékařům.

Co vás na oboru onkologii nejvíce baví, proč jste si vybrat tento obor?

Onkologie je v současnosti dynamicky se rozvíjející obor medicíny, který nabízí široké možnosti klinického uplatnění v rámci aplikace systémové terapie (hormonální terapie, chemoterapie) a vysoce inovativních léků z kategorie cílené terapie, včetně různých forem imunoterapie. Také je možné zaměřit se na radioterapii, která v posledních letech výrazně nabývá na významu, zejména při využití moderních radioterapeutických technik s možností monitorace dechu nebo sledování ozařovaného ložiska v průběhu léčby, jako je stereotaktická radioterapie. Lze se též zabývat řadou podpůrných oborů, jež ovšem hrají klíčovou roli ve výsledcích terapie a v zachování nebo zlepšení kvality života, jako například nutriční podpora, léčba bolesti či psychologická podpora. Navíc náš obor umožňuje stát velmi blízko výzkumu, a to jak v podobě výzkumu základního, tak na úrovni aplikovaného výzkumu nebo klinických hodnocení nových léků a terapeutických přístupů. Právě to je důvod, proč jsem si vybral onkologii a proč by měl každý mladý lékař při volbě svého budoucího oboru výběr onkologie, ať už klinické nebo radiační, rozhodně zvážit.