Na neurologii jsme cvičili evakuaci. Asistovali i hasiči

Na naší neurologické klinice proběhla ve středu 21. února cvičná evakuace ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy.

Tato bezpečnostní akce navazuje na pravidelná cvičení, kterými postupně prověřujeme připravenost jednotlivých úseků na nečekané události. Koordinaci a řízení evakuace měl na starost Mgr. Libor Strkáč z Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti.

Rádi bychom všem vyjádřili upřímné díky za účast na tomto nedávném cvičení evakuace, které proběhlo na neurologické klinice. Zejména ochota a aktivní zapojení zaměstnanců kliniky nejenže přispěly k úspěšnému průběhu, ale také nám poskytly neocenitelné zkušenosti pro zdokonalení našich evakuačních postupů, na nichž budeme i nadále pracovat. V rámci nácviku byl také úspěšně spuštěn Krizový informační a svolávací systém (KISS), prostřednictvím kterého byl o nařízené evakuaci vyrozuměn Krizový štáb VFN. Tento nástroj je považován za klíčový prvek naší připravenosti na mimořádné situace. 

Během 17 minut bylo úspěšně evakuováno 13 pacientů na lůžkách, z nichž bylo 5 připojeno na přístrojích. K přesunu pacientů a figurín sloužily transportní podložky, transportní křesla, nosítka a bariatrická podložka. Přemístění komplikoval dým na chodbách, kterým Hasičský záchranný sbor HMP demonstroval závadu na elektrorozvaděči.  

Velké poděkování patří Mgr. Petře Vilímové, dále jejím kolegyním Mgr. Kateřině Chvojkové a Mgr. Kateřině Jankovcové z Ústavu teorie a praxe v ošetřovatelství 1. LF UK, které nám s pomocí studentů fakulty pomohly vytvořit autentický vizuální dojem a společně tak přispěli k celkové atmosféře cvičení.  Jeho průběh můžete zhlédnout na videu.