Chtěl bych pomoci vytvořit co nejlepší budoucnost zaměstnancům i ústavu

Nový přednosta Ústavu nukleární medicíny VFN a 1. LF UK MUDr. David Zogala, Ph.D. považuje své jmenování za projev důvěry a radost mu dělají především zaměstnanci ústavu. Má jasnou představu ideální ústavu a řídí se heslem Nejlepší způsob, jak předvídat budoucnost, je si ji vytvořit.

Považujete jmenování do nové funkce za závazek, výzvu nebo spíš za radost?
Jmenování do funkce zastupujícího přednosty považuji především za určitou čest, vyjádření důvěry (s přivřením očí nad částí akademické kariéry, kterou musím ještě rychle dohnat). Snad také za známku toho, že má předchozí činnost v pozici primáře je vnímána pozitivně. K tomu, že objem radosti převažuje nad strastmi, přispívají především ostatní zaměstnanci ústavu. Díky patří úplně všem, od vrchní radiologické asistentky Markéty Novotné přes nového primáře dr. Ptáčníka, fyziky, radiofarmaceuty, sestry či radiologické asistenty až k ostatnímu podpůrnému personálu. Nezapomínám ani na spolupracující pracoviště, zejména radiologickou kliniku, se kterou jsme na poli hybridního zobrazování úzce provázáni. A na všechny klinické obory, které definují poptávku po našich metodách.

Co byste chtěl do budoucna na klinice změnit, zlepšit, nebo co naopak funguje a chcete to rozhodně ponechat? Jaké jsou vaše plány a vize?
Jednoznačně hlavním tématem je pro nás přístrojová obnova a dotažení dotační výzvy REACT EU, protože náš „vozový park“ v průběhu let získal některé rysy muzeální expozice. Technický vývoj jde dopředu velmi rychle a s příchodem celotělových PET kamer a digitálního SPECT jsme nyní zřejmě na prahu menší revoluce. V podmínkách naší nemocnice patrně na to aktuálně nejlepší z ekonomických a logistických důvodů nedosáhneme, ale cílíme na co nejlepší možný standard, který bude i tak velkým posunem. Podle reálných technických možností a ekonomiky provozu nového přístroje bychom se chtěli zaměřit na neurologickou PET diagnostiku. 

Jak vidíte vaše pracoviště za 10 let?
Zkusil bych popsat vizi ideálního stavu. ÚNM s kvalitním přístrojovým vybavením. Vyřešená přístrojová obměna, tentokrát se skutečně state-of-the-art (nebo radši ahead-of-art) přístroji. Ve sklepě instalovaný malý cyklotron s GMP laboratoří, což by umožňovalo in-house produkci inovativních neregistrovaných radiofarmak. Ústav navázaný na základní výzkum a provozující široký výzkum klinický. Ať už jako partner klinických pracovišť, nebo zpracovávající si svá témata. Po personální stránce naplněný motivovanými lidmi (s velkým podílem mladých), pro něž je práce hobby a touží po osobním profesním růstu v klinice i vědě. Dostupné široké spektrum radiofarmak s významným dopadem na léčebně-terapeutický proces. Zároveň díky rozvoji technologií minimální radiační zátěž našich pacientů. Ústav se aktivně podílí na klinické práci, studenti bez dechu hltají atraktivní, interaktivní výuku a při odchodu z kurzu si nedokážou představit jinou kariéru než v nukleární medicíně. Prostě se chovat podle citátu filozofa a ekonoma Petra F. Druckera: „Nejlepší způsob, jak předvídat budoucnost, je si ji vytvořit.“  

Pochází z Mostu. Po absolvování 1. LF UK v roce 2005 nastoupil na Oddělení nukleární medicíny ÚVN Střešovice.  V letech 2011–12 pracoval 6 měsíců v týmu prof. R. P. Bauma jako lékař (Facharzt für Nuklearmedizin) na Klinice molekulární radioterapie/Centru molekulárního zobrazování Zentralklinik Bad Berka v SRN, která se specializuje na diagnostiku a léčbu neuroendokrinních nádorů a v této problematice patří mezi významná světová centra. Od roku 2012 pracuje v Ústavu nukleární medicíny VFN a 1. LF UK v Praze, od listopadu 2017 ve funkci primáře. Zaměřuje se na problematiku nukleárněmedicínské diagnostiky kardiovaskulárních zánětů, neuroendokrinních nádorů a nádoru prostaty. Podílí se na výuce mediků. Od května 2018 je předsedou České společnosti nukleární medicíny ČLS JEP, dlouhodobě je členem Evropské asociace nukleární medicíny.