Tradici koncertů v kostele sv. Kateřiny zavedl náš lékař

Koncerty duchovní hudby v kostele svaté Kateřiny v Kateřinské zahradě pořádá doktor Jaroslav Eliáš, emeritní primář dětského ORL oddělení na Karlově, pod záštitou VFN a Městské části Praha 2 již 22 let. Za tu dobu nevynechal ani jednou! Od 70. let 20. století působil na dětské ušní klinice v Dětském areálu na Karlově. Přes Kateřinskou zahradu chodíval na konzilia do tehdejší Fakultní nemocnice I. na Karlově náměstí a tehdy uzavřený kostel často míjel. Po listopadu 1989 dostal příležitost si prostor kostela prohlédnout, a tak to celé začalo.

Co Vás spojuje s VFN?

V roce 1969 jsem nastoupil do Fakultní nemocnice II. na Karlově na dětskou ušní kliniku. Po přesunu kliniky do Motola jsme s několika kolegy zůstali na ORL oddělení na Karlově. Později přešlo toto oddělení už na „Karlák“, kde jsme budovali základy lůžkové části nově vzniklého ORL oddělení.

Co Vás přivedlo k založení tradice koncertů?

Často jsem pendloval mezi Karlovem a Karlákem a kostel jsem pokaždé míjel. Byl zavřený, fungoval tehdy jako depozitář Muzea hlavního města Prahy. Po roce 1989 dělal můj kamarád v kostele archeologický výzkum, tak jsem se dostal dovnitř. Od šesti let jsem se učil na klavír a tři roky jsem také navštěvoval varhanní školu. Kateřinské varhany jsem si samozřejmě chtěl vyzkoušet. Tam mě napadlo, že by se v tak krásném prostoru daly pořádat koncerty. Varhany jsme zprovoznili za přispění VFN a v roce 2000 zorganizovali první koncert. Sám jsem zde několik koncertů na varhany odehrál.

Jaké byly začátky?

Na začátku, kdy v kostele ještě probíhaly restauratérské práce, tam vůbec nebyly židle a museli jsme si je pro koncerty půjčovat z čekáren na neurologické klinice. Kolem roku 2010 byly práce ukončeny, magistrát konečně nakoupil lavice a všichni jsme si oddychli.

Kdo na koncertech vystupuje?

Na varhany vždy hrají profesionální hudebníci, často absolventi pražské konzervatoře a HAMU. Možností koncertovat na varhany v Praze mají málo, díky nám získávají příležitost a hrají tady opakovaně. Na posledním červnovém koncertě před 14 dny zahrál na varhany ředitel Pražské konzervatoře Petr Čech za účasti altistky Marie Svobodové. V začátcích jsem také oslovoval hudebníky, jejichž děti jsem léčil. Když se nějak chtěli odvděčit, tak jsem požádal, aby zahráli na koncertě. Nikdy neodmítli.

Na který koncert vzpomínáte?

Na ten k 320. výročí narození Johanna Sebastiana Bacha, který se u nás uskutečnil v rámci mezinárodního festivalu pořádaného Visegrádskou čtyřkou. To v kostele hráli nejlepší hudebníci z Čech, Slovenska, Maďarska i Polska.

Co byste vzkázal zaměstnancům VFN?

Mám něco z vlastní zkušenosti ‒ vybírejte si dovolenou až na konci srpna. Kdo si ji v nemocnici bere v červnu, pak většinou celé léto za někoho zaskakuje. A po dovolené určitě přijďte na další koncert. Uskuteční se v pondělí 19. září.