Naše nemocnice aktivovala nanečisto traumaplán

Naše nemocnice nacvičovala 24. ledna 2023 hromadné ošetření pacientů a vyzkoušela traumatologický plán. Cvičení s názvem „Stavba“ se účastnila I. chirurgická klinika VFN, Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN, Stomatologická klinika VFN – maxilofaciální chirurgie, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy a Asociace samaritánů ČR (ASČR). Organizátoři simulovali celkem 17 zraněných osob.

Příprava operačních sálů a prostoru pro třídění pacientů, tzv. triage, shromáždění dostatečného počtu lékařů a sester, zajištění dostatku zdravotnického materiálu a krve nebo komunikace s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému (IZS). To jsou některé z činností, které provázejí spuštění traumaplánu. Naše nemocnice jej nanečisto aktivovala 24. ledna 2023. Na stavbě v areálu vnitřního dvora Fakultní polikliniky VFN na Karlově náměstí došlo ke zhroucení části budovy a padající trosky zasáhly dělníky a osoby pohybující se ve dvoře. Organizátoři simulovali celkem 17 zraněných osob. Nácvikem aktivace traumaplánu se prověřuje připravenost nemocnice na mimořádnou událost s velkým počtem zraněných, minimálně šesti lidí. Většinou se jedná o důsledky dopravních či jiných nehod. Aktivace traumaplánu znamená okamžité zahájení všech činností potřebných pro zajištění neodkladné péče při příjmu většího počtu pacientů. 

„Figuranty reálně třídíme podle závažnosti zranění, kompletně je vyšetříme a eventuálně doplníme některou zobrazovací metodu. Na základě výsledků pak pacienta směřujeme na příslušné oddělení, JIP nebo přímo na operační sály. Ke všem pacientům vždy vedeme veškerou zdravotnickou dokumentaci a přistupujeme k nim úplně stejně jako u reálných pacientů. Vynecháváme jen invazivní metody,“ uvedl vedoucí lékař traumatologického oddělení I. chirurgické kliniky VFN a 1. LF UK doc. MUDr. Filip Burget, Ph.D., s tím, že cílem pravidelných cvičení je zejména prověření řízení a organizace zásahu, systému svolávání a vzájemné komunikace, praktického využití materiálně-technického vybavení a kontrola reálnosti postupu v praxi. 

Zásadní je komunikace

„Zásadní podmínkou pro úspěšné řešení úkolů při aktivaci traumaplánu je komunikace. Našim cílem je usilovat o zlepšení komunikace a spolupráce v souvislosti s vyhlášením traumaplánu napříč všemi pracovišti, která do něho mohou být zapojena. Pravidelná cvičení a školení nám přinášejí nové poznatky a odkrývají nedostatky, které se ukáží až v praxi. A je to právě pravidelný nácvik, který nám pomáhá nedostatky odstraňovat a jejich vznik eliminovat,“ vysvětlil Mgr. Libor Strkáč z Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti VFN s tím, že stěžejní je komunikace pomocí vysílaček, což se projevilo při cvičení. Ověřilo se, jak velký prospěch otevřená komunikace přináší v případě, že informaci sdělíte celému týmu ve stejný okamžik. Radiostanice jsou podle něj velmi efektivní při komunikaci jednotlivých pracovišť, a to z hlediska informovanosti, operativnosti i jednoduchosti použití. Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti proto jimi plánuje dovybavit i další pracoviště VFN, která se v případě aktivace traumaplánu přímo či nepřímo do operace zapojují. Současný počet radiostanic se ukázal, zejména při nácviku aktivace traumaplánu, jako nedostatečný. Cílem je proto výhledově zajistit, aby všechna klíčová pracoviště disponovala vlastní radiostanicí. Některá pracoviště bude navíc nutné dovybavit zesilovači pro zajištění lepšího signálu radiostanic.

„Dalším důležitým nástrojem pro krizovou komunikaci, kdy každá vteřina hraje důležitou roli, je informování předem určeného okruhu zaměstnanců nemocnice v co možná nejkratším čase. Naše nemocnice disponuje vyrozumívacím a svolávacím systémem KISS O2, který byl také spuštěn při nácviku traumaplánu na I. chirurgické klinice. Díky němu bylo během minuty informováno 33 přítomných lékařů. Systém KISS představuje skvělý nástroj, který bychom rádi v budoucnu ještě zdokonalili pomocí hardwarového SOS tlačítka, jímž lze aktivovat automatické spuštění naprogramovaného scénáře v systému bez nutnosti přístupu k počítači,” přiblížil Mgr. Libor Strkáč s tím, že z těchto závěrů pro nás plyne nutnost být schopni reagovat na potřeby klinik a pracovišť, jež se neustále mění a vyvíjejí ruku v ruce s novými technologiemi a postupy.

Z hodnocení nácviku aktivace pro nás vyplynuly nové postupy, které budou následně aktualizovány v traumaplánu a souvisejících dokumentech, jako je např. Check list KARIM. Jelikož se neustále traumaplán vyvíjí, je mimořádně důležité tyto nácviky provádět pravidelně.

Již nyní připravuje Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti praktické nácviky zaměřené zejména na komunikaci s vysílačkami. Cílem je, aby se personál zdokonalil ve skupinovém řízení, osvojil si používání radiostanic a stejně tak se naučil používat volací znaky. Další prioritou je proškolování všech zaměstnanců v traumaplánu VFN. V letošním roce je v plánu vzdělávání lékařských i nelékařských pracovníků v oblasti sebeochrany, a to formou seminářů a praktických nácviků. 

„V minulém roce se nám podařilo získat historicky nejvyšší příspěvek ze státního rozpočtu Ministerstva zdravotnictví ČR v celkové výši 1 240 630,- Kč, z něhož jsme pořídili mimo jiné i materiálové vybavení pro I. chirurgickou kliniku a KARIM. Na letošní rok jsme opět zpracovali žádost s vašimi návrhy a připomínkami pro zajištění lepší krizové připravenosti,“ uzavřel Mgr. Libor Strkáč.