Jaké léky mají v poslední době na českém trhu výpadky a jak to zvládá naše lékárna?

Odpovídá PharmDr. Michal Janů, Ph.D., MHA

Výpadky léčivých přípravků jsou běžnou součástí celého pracovního života každého farmaceuta. Od loňského roku se zřetelně změnilo indikační spektrum nedostatkových léčiv. I při zvýšeném výskytu viróz a dalších respiračních onemocnění či angín v tomto období nezaznamenáváme nedostatek přípravků na nachlazení, základních betalaktamových antibiotik (peniciliny), a to i v pediatrických lékových formách (sirupy, čípky).

Aktuálně je ve výpadku asi 50 frekventnějších léčiv pro veřejnost i lůžkovou část nemocnice (například přípravky na průjem a zažívací obtíže, oční přípravky s antibiotiky, přípravek na závratě a hučení v uších, některé kožní přípravky, cytostatika, základní infuzní roztoky, injekční psychofarmakum a kortikoid a další). Nově se potýkáme s velkými problémy v dodávkách cytotoxických léčiv (zásadních při léčbě onkologických pacientů), zde je optimální předzásobení na oddělení přípravy cytostatik komplikováno i kriticky nedostatečnými skladovacími prostorami. Tato nepříznivá situace bude podle dodavatelů přetrvávat mnoho měsíců. Na začátku roku 2024 se začala vyskytovat nestandardní zásobovací situace v oblasti základních infuzních roztoků. Nyní se rozkolísal celý trh se základními infuzemi. Aktuálně zaznamenáváme problematické dodávky asi u 17 přípravků, zejména se jedná o PE lahve a vaky o objemu 500 ml.

Naprosto novým fenoménem je pro nás plíživé zavádění limitovaných dodávek „lůžkových“ přípravků pro skutečně závažné indikace a urgentní stavy (například přípravek podávaný pro zajištění trombolýzy při akutních uzávěrech cév, přípravky pro léčbu roztroušené sklerózy, přípravek pro asistovanou reprodukci, některé inzuliny, antibiotika). Tento návrat o 40 let zpět je pro nás občas opravdu výzvou. Nyní se jedná asi o deset přípravků a rozhodně v blízké budoucnosti neočekáváme uvolnění limitů. U neregistrovaných léčiv zásobování komplikují čtyřtýdenní dodací doby. V některých případech je u standardně objednaného přípravku zaslána informace o výpadku až po měsíci. Například na dodávku DEACURA 2,5MG TBL NOB 100, který byl loni v režimu specifického léčebného programu, jsme čekali tři měsíce.

Všichni pracovníci lékárny ve spolupráci s obchodním úsekem (který musí podstatně častěji soutěžit dodavatele) dělají naprosté maximum, aby naše kliniky a naši pacienti pocítili výpadky co nejméně, a myslím, že se nám to docela daří. Snažíme se hledat náhrady, alternativní dodavatele, náhradní výrobce, možnosti mimořádných dovozů a jejich současné schvalování revizními lékaři. 

Rozhodně každému doporučuji sledovat aktuální zásobovací situace na webových stránkách VFN, umístěné na titulní straně intranetu – „Lékové infocentrum: nedostatkové léky“ NEMOCNIČNÍ LÉKÁRNA – informace (sharepoint.com), kde jsou k dohledání všechny podstatné informace a kontakty. Pro veřejnost je vhodné orientovat se na veřejném webu nemocnice, a to on-line na adrese „lékárna – skladové zásoby“  Skladové zásoby – Lékárna Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (vfn.cz).