Připojili jsme se ke Světovému dni STOP dekubitům

Akci pořádá Evropský poradní panel pro otázky proleženin European Pressure Ulcers

Advisory Panel (EPUAP), který vznikl v roce 1996 v Londýně. Spojuje zdravotníky a vědce s cílem vést a podporovat všechny evropské země v úsilí o prevenci a léčbu dekubitů. Ve VFN se při této významné příležitosti konala vzdělávací Konference STOP Dekubitům pod záštitou náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Mgr. Dity Svobodové, Ph.D., MHA.

Evropští odborníci podporují především výzkum a osvětu veřejnosti v problematice dekubitů. O totéž se snaží odborníci v naší nemocnici. Cílem projektu STOP dekubitům, který připravily konzultantky pro hojení ran, bylo zvýšit znalosti sester o dekubitech (proleženinách). Ty jsou častým zdravotním problémem u nemocných na celém světě. Konzultantky pro hojení ran představily moderní produkty k léčbě dekubitů, ukázky polohování imobilního pacienta a prostředky k prevenci a ošetřování dekubitů. Nechyběly ani novinky v oblasti péče o pacienty s dekubitem.

Novinky v pomůckách i přístupech
Celodenní konference se nesla v příjemné atmosféře, tu umocňovalo krásné prostředí Charvátova sálu na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN. V konferenčních prostorách na zájemce čekala řada stanovišť a stánků s nabídkou informačních materiálů a ukázek přípravků i pomůcek určených k ošetřování pacientů s dekubity. Nechyběly ani informace o zásadách správné výživy, podtlakové terapii a péči o inkontinentní pacienty. Velký přínos a ohlas měly všechny přednášky. Zajímavostí se stala prezentace sester z neonatologie a dětské kliniky o pronační poloze u nezralých novorozenců a dětí.

Snaha je nastavit vhodnou prevenci
Dekubity jsou bolestivá a finančně nákladná komplikace, jež hrozí mnoha pacientům, ale které je zároveň často možné předejít. Přínosná byla konference především pro zdravotníky, kteří se podílí na ošetřovatelské péči o pacienty. Díky osvětě může být nastavena vhodná prevence, což velmi pozitivně ovlivní výskyt dekubitů.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na realizaci vzdělávacího dne pro zdravotníky v naší nemocnici.