Chceme dlouhodobě zachovat statut kliniky, která definuje trendy svého oboru v ČR

Pro nového přednostu Neurologické kliniky VFN a 1. LF UK prof. MUDr. Roberta Jecha, Ph.D., představuje jeho nová pozice hned tři věci: Závazek, výzvu i radost.

Považujete jmenování do nové funkce za závazek, výzvu nebo spíš za radost?
Za všechny tři. Za závazek, abych věci posouval dopředu. To znamená, aby neurologická klinika nadále reagovala na nové trendy našeho oboru, což naráží na omezené prostorové možnosti zejména pro naše výzkumné týmy. Ne všichni vědí, že neurologie jako samostatný obor v prvorepublikovém Československu vznikla právě na naší klinice a v roce 2026 tomu bude již 100 let. Výzvou je, abychom obstáli v kontextu narůstajícího výskytu neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Výzvou jsou nové trendy v zavádění drahé biologické a genové léčby, možnosti akutní léčby neurovaskulárních chorob a nové technologie pro mozkovou a míšní stimulaci. Radostí mě naplňuje spousta věcí již teď. Máme výborný kolektiv lékařů, výzkumníků a sester. V oblasti roztroušené sklerózy, spánkové medicíny a poruch řízení pohybu patříme ke světové špičce. Naše klinika je lídrem neurologického výzkumu na všech pěti fakultách neurovědního Cooperatia Univerzity Karlovy a jedním z hlavních příjemců finanční dotace národního programu obnovy se zaměřením na neurodegenerativní choroby. Díky přechozímu vedení a osobnímu potenciálu špičkových lékařů se na klinice vždy dařilo rychle zavádět nové diagnostické techniky (první EEG, CT či MR na neurologickém pracovišti) a terapeutické metody farmakologické i nefarmakologické (například hluboká mozková stimulace u poruch řízení hybnosti, pozitivní přetlak dýchacích cest u syndromu spánkové apnoe, zavedení komplexní imunologické léčby demyelinizačních onemocnění apod.).

Co byste chtěl do budoucna na klinice změnit, zlepšit, nebo co naopak funguje a chcete to rozhodně ponechat? Jaké jsou vaše plány a vize?
Trápí nás vysoká frakcionace úvazků, nejasně stanovené kompetence, žalostný stav stovek let starých budov a nedostatek sester. To ale asi není jen náš problém. Něco jistě půjde změnit v krátkém časovém horizontu a něco se možná nepodaří vůbec. To, co bezesporu dobře funguje a co je skvěle nastaveno mým předchůdcem profesorem Evženem Růžičkou, je výzkum a vysoký standard výuky. Udržení špičkového vědeckého výkonu musí spočívat v podpoře mladých talentovaných výzkumníků, za kterými stojí výjimečné publikační výsledky. Tito pracovníci musejí ve střednědobém horizontu získat příležitost ke zformování vlastních týmů.

Jak vidíte vaše pracoviště za 10 let?
Z dlouhodobého hlediska je pro udržení kvality výzkumu nutné získání nových fakultních prostor, neboť v současné době již byly vyčerpány veškeré rezervy. Z tohoto pohledu je získání nových laboratoří a zázemí pro rozvoj základního a translačního neurovědního výzkumu nezbytnou podmínkou. Rozhodně budu usilovat o získání prostor v nově plánovaném Biocentru v Kampusu Albertov. V dlouhodobém horizontu přicházejí v úvahu koncepční změny ve vedení akutního provozu s obsazením neurologické služby na centrálním urgentním příjmu, sanace a rekonstrukce budov, případně přesun kliniky do větších prostor, aby se reflektoval nárůst neurologických pacientů v souvislosti se stárnutím české populace. Neurologická klinika si musí dlouhodobě zachovat statut kliniky, která definuje trendy oboru na území ČR minimálně v oborech, v nichž dlouhodobě vyniká.

Po studiu na FVL UK Praha a složení I. a II. atestace v neurologii absolvoval řadu zahraničních stáží a vědeckých pobytů: McGill University, Montreal; University of Minnesota, Minneapolis; Max Planck Institute, Lipsko; University of Jerusalem. Na neurologické klinice založil centrum pro intervenční terapii motorických poruch. Specializuje se na poruchy řízení hybnosti se zaměřením na diagnostiku a léčbu Parkinsonovy nemoci, třesu, dystonických a spastických syndromů hlubokou mozkovou stimulací a pumpovými systémy. Významně se podílí na pedagogické činnosti – výuka neurologie v 5. ročníku, školitel postgraduálních studentů v oboru neurověd a příbuzných oborů (11 obhájených Ph.D.), i na vědecké činnosti – v oblasti klinické neurofyziologie a funkčního zobrazování mozku motorického systému. HI=35 (Scopus), > 200 článků a kapitol, > 4000 citací kumulativní IF=468, Cena prezidenta GAČR za nejlepší grant 2013, Cena ministra zdravotnictví za nejlepší grant 2016.