Dobrovolníci by chtěli dopřát pacientům pohlazení koňské hřívy

Hipoterapie a její léčivé účinky jsou již léty prověřené u pacientů s nejrůznějšími neurologickými, pohybovými, psychickými i kombinovanými onemocněními. Kontakt se zvířetem, dotyk srsti a hřívy dokáže navodit zklidnění a přispívá k celkovému uvolnění nemocných.

Naše nemocnice se rozhodla vyzkoušet revoluční krok: přivést dva mini koně na kliniky za pacienty. „Mini kůň je koník do jednoho metru výšky a asi 140 kilogramů váhy. Majitelka farmy Chmel Michaela Nečasová chová tyto koníčky, které by ráda využívala k léčebným účelům,“ vysvětlila záměr spolupráce koordinátorka dobrovolníků v naší nemocnici Ilona Kyršová.
Koníkům je 19 a 21 let, paní farmářka se stará nejen o ně, ale zároveň provozuje i mateřskou školu a její „žáci“ koníky navštěvují, jezdí na nich. Zvířata jsou zvyklá na děti i dospělé.  Paní Nečasová sama naši nemocnici oslovila s tím, že by chtěla s koníky navštěvovat pacienty na klinikách a dopřát nemocným přímý kontakt se zvířaty. Tak, jako se dnes běžně ve VFN provozuje canisterapie.

Zkušební setkání proběhlo na jedničku
„Měli jsme trochu strach z hygieny a chování zvířat, pozvali jsme tedy paní majitelku do Kateřinské zahrady a sestry z foniatrické kliniky přivedly své dětské pacienty, aby si na konících zajezdili a pohladili si je,“ popisuje první zkušenosti Ilona Kyršová a pokračuje: „Musím říct, že kontakt se zvířaty byl víc než příjemný. Měl blahodárné účinky na děti i na nás dospělé. Na foniatrii se léčí děti s poruchami sluchu, řeči, kombinovanými vadami. Kromě zklidnění se dětem při jízdě zpevňuje i střed těla a koordinace pohybů. Taková terapie by určitě měla smysl a význam nejen pro malé, ale i pro dospělé pacienty na řadě klinik. Věříme, že spolupráce bude po prázdninách pokračovat,“ doufá Ilona Kyršová.