České perinatologické ruce letí do Kambodže

Nabitých deset dní, strávených předáváním zkušeností, informací, rad i praktických dovedností. I tak by se dala stručně popsat cesta našich specialistů do daleké Kambodže. Průběh pobytu nám popsala jedna ze členek týmu – Zuzana Tomášková z neonatologické ARO spolu s perinatologem Antonínem Pařízkem.

Tento projekt, který vypsala Česká rozvojová agentura MZ ČR v roce 2021, získal Nadační fond Vita et Futura. Jeho hlavními cíli jsou přispět ke snížení úmrtnosti matek u porodu, snížení perinatální úmrtnosti dětí a snížení úmrtnosti dětí do 6 let jejich života.
Po první průzkumné cestě do hlavního města Kambodže Phnompenhu v lednu 2022 jsme připravili a podnikli cestu odborníků do Phnompenhu letos na začátku ledna.
Odborný tým zahrnoval porodníky, neonatology, anesteziology, diabetoložku, porodní asistentku, dětskou sestru a záchranáře – zejména z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze – VFN a 1. LF UK, zástupce bioinženýringu a moderních IT technologií a tlumočníky.
Připravili jsme rozsáhlý multidisciplinární program pro vzdělávání lékařů porodníků, anesteziologů, neonatologů, porodních asistentek a dětských sester v této části jihovýchodní Asie.

Na úvod hymna a kytice
První den sympozia zazněla na úvod hymna Kambodže, oficialita, která demonstrovala, jakou váhu zdejší lékaři a porodní asistentky dávali našemu mezioborovému edukačnímu workshopu v rámci humanitární pomoci. My jsme květinami ocenili půlroční práci naší ambasadorky MUDr. Katky Slabé ve zdejší Národní pediatrické nemocnici. Pak už následovala přednáška za přednáškou: triáž na nízkorizikové a rizikové těhotné ženy v naší zemi, péče o nízkorizikové těhotné a rodičky, novinky z problematiky preeklampsie, diabetes těhotných. Úspěch měly videoprezentace zajímavých kazuistik z naší klinické praxe.

Busy Day
Druhý náročný den „busy day“ začal už v 6 hodin, a přestože u někoho ještě dozníval  jet lag, přednášky jely naplno: současné doporučené postupy pro porod císařským řezem,  prezentace o extrakčních metodách v porodnictví, vakuumextrakce a porodnické kleště. I když jsou kleště celosvětově na ústupu, měl by je i dnes umět používat každý porodník. Stále existují situace, kdy se jim v zájmu záchrany života dítěte nebo matky nelze prostě vyhnout. Právě porodnické kleště viděly porodní asistentky, ale i někteří lékaři poprvé v životě. Následovalo představení novinek z oblasti život ohrožujícího krvácení při porodu z pohledu porodníka i anesteziologa, potom se osvětlovala problematika nitroděložního sledování plodu pomocí kardiotokografie.

Císařský řez s potleskem
Po prezentacích jsme se přesunuli do Národní pediatrické nemocnice.  Kolegové porodníci z Kambodži pro nás připravili maminku, kterou čekal opakovaný císařský řez. Chtěli vidět naši techniku provedení. Popravdě, operovat v úplně cizím prostředí, když ne všichni zdravotníci hovoří anglicky, s nástroji, které jsou shodné a zároveň odlišné, to na klidu moc nepřidá. Ale ve spinální anestezii, kterou brilantně představil a provedl doc. Jan Bláha, císařský řez provedl prof. MUDr. A. Pařízek, CSc., s asistencí MUDr. Zuzany Kokrdové. Vedle khmerského instrumentáře vše jistila Mgr. Alžběta Němcová. Operace šla jako po drátkách. Po ní se nám dostalo potlesku od velkého množství diváků.

Den věnovaný anestezii
Každý, kdo pracuje na porodním sále, ví, že v případě zejména akutních problémů (krvácení, hemodynamická nestabilita rodičky či plodu) je naprosto klíčovou osobou anesteziolog. Anesteziolog se postará o zajištění dýchání, tedy okysličení krve, zajistí nitrožilní přístupy, podává léky podporující krevní srážlivost. Tyto role a postupy je třeba pečlivě trénovat.  Proto byl celý jeden den našeho edukačního kongresu věnován anestezii a intenzivní medicíně. Kambodžané byli nadšeni, a proto přišli s požadavkem uspořádat nad rámec programu workshop přímo v jejich nemocnici. Naši anesteziologové doc. Jan Bláha a MUDr. Adam Novotný se úkolu zhostili na výbornou. Ostatně Všeobecná fakultní nemocnice v Praze – VFN, resp. porodnice U Apolináře, je od roku 1992 referenčním centrem pro porodnickou analgezii a anestezii.

V centru zájmu neonatologie
Kolegové z Národní pediatrické porodnice projevili velký zájem o novinky v péči nejenom o děti, které měly to štěstí a narodily se v termínu, ale zejména o ty předčasně narozené. Nedostatek kyslíku během porodu může u dítěte způsobit závažnou katastrofu – poškození mozku.  V celé provincii (11 tisíc porodů ročně) není ani jeden kardiotokograf! Proto bylo toto téma rozhodně namístě.  Přednášeli jsme o včasné neonatologické/pediatrické intervenci a správné resuscitaci novorozenců, problematice časných a pozdních infekcí novorozenců, stabilizaci novorozence, důležitosti pozdního podvazu pupečníku, včetně základních kroků resuscitace. Následovala problematika bronchopulmonální dysplazie, tato témata představil prof. Richard Plavka. Místní zdravotníci ocenili prakticky zaměřené přednášky o důležitosti termoregulace, péče o novorozence na respirační podpoře, významu a technice kojení. První workshop, který jsme připravili, se věnoval nácviku resuscitace hypoxického novorozence po porodu, druhý polohování novorozence. Zprovoznili jsme zde i moderní „baby simulátory“ zakoupené pro tyto účely Českou rozvojovou agenturou a kolegům z Kambodže jsme podrobně vysvětlili, jak moderní pomůcky používat.

Workshop o epidurální analgezii
Ženy v Národní pediatrické nemocnici rodí bez tlumení porodních bolestí. V provincii se bez anestezie provádí i celá řada chirurgických výkonů (umělé ukončení těhotenství, spontánní potraty, kyretáže atd.). Proto jsme s doc. Janem Bláhou operativně uspořádali pro porodníky workshop o epidurální analgezii u porodu. Zavedení zatím brzdí organizační a personální zajištění, ale řešení je: inhalační analgezie. Profesor Pařízek zařadil nad rámec programu workshop o inhalační analgezii s ENTONOX (lidově rajský plyn) a zejména o paracervikální analgezii/anestezii. K paracervikální anestezii totiž není potřeba povolávat anesteziologa, může ji provést každý gynekolog anebo porodník. Doufejme, že zavedení těchto metod nenarazí na nereálnost možnosti si zákrok uhradit.

Bioinženýring
Při prezentacích doc. Petra Kudrny a Ing. Lucie Novotné v Národní pediatrické nemocnici nebylo jediné místo k sezení volné. Ukázalo se, že bioinženýring musí být nedílnou součástí naší humanitární pomoci, aby zdravotníci uměli ovládat mnohdy úzce specializované přístroje. Ty jim za nemalé finanční prostředky shání Česká rozvojová agentura. A mimochodem – Petr Kudrna přímo na místě zprovoznil náš dar – přístroj na analýzu C reaktivního proteinu (CRP)!

Praktická výuka na neonatologické JIP na závěr
Vždy je nejlepší praktická výuka. Rádi jsme na neonatologické JIP ukazovali správnou techniku polohování, odsávání z endotracheálních kanyl, vysvětlovali důležitost správného nastavení alarmů na monitorech a ventilátorech. Řešili jsme drobné problémy týkající se běžné péče, zodpovídali množství praktických dotazů a zapojili se do přímé péče o malé pacienty. Místní zdravotníci si dokonce mohli vyzkoušet a aplikovat v praxi nové postupy, se kterými jsme je seznámili den předem. Děkujeme za skvělou spolupráci, snahu a nadšení kolegům z National Pediatric Hospital.

Sociální zázemí v Health Centrech snad v nejbližší době doznají významných hygienicko-epidemiologických změn.