Do VFN za kulturou!

Naše nemocnice se v posledních letech stává vyhledávaným místem umělců a pořadatelů kulturních akcí. Je památkovou hodnotou sama o sobě, malé město v UNESCO chráněném městě. Pohybujeme se v prostorách z 18. a 19. století, a přitom nabízíme pacientům špičkovou high-tech medicínu, což je pro pořadatele a kurátory velmi atraktivní kombinace. Obdivují nejen architekturu samotných budov, ale i genius loci často skrytých a již nevyužívaných míst. Skvělým příkladem je prostor naší bývalé prádelny v budově A4. Opuštěné místo našlo nový nádech a díky uměleckým instalacím tam proudí desítky lidí z řad veřejnosti. Kromě Bienále se VFN podílí na řadě dalších zajímavých akcí. A některé i pořádá! Tak si je nenechte ujít!

Bienále

až do 23. října 2022, Areál VFN, budova A4 (stará prádelna)

Unikátní výstava moderního umění je v naší staré prádelně k vidění až do poloviny října. Kromě videoprojekcí a audio nahrávek jsou v jedinečných prostorech ke zhlédnutí i různé umělecké instalace.

Garden party

8. září 2022, Kateřinská zahrada, Praha 2

Oblíbená akce pro zaměstnance VFN. Kromě skvělého jídla a pití je připravený i doprovodný program. Můžete se nechat zkrášlit v beauty koutku, namalovat od karikaturisty, vyfotit se na památku ve fotokoutku. Děti se vyřádí v dětském ráji a skákacím hradě. Vše pak završí hudební vystoupení kapely Wohnout a chybět nebudou ani písničky na přání.

Den architektury

2. října 2022, Centrální kotelna VFN, Wenzigova 2083/1, Praha 2

Přijďte se podívat na jindy nepřístupná místa! Na Den Architektury se veřejnosti otevře i naše centrální kotelna. V unikátní stavbě od Karla Pragera můžete zhlédnout nejen funkční vybavení, ale především dobový interiér budovy. Tento futuristický objekt má tvar jehlanu, na první pohled zaujme vysokým komínem a je jedinou zrealizovanou částí rozsáhlého Pragerova projektu nového areálu fakultní nemocnice. Budovu nesou kovové nosníky plynule přecházející v komín kotelny, obložení je originální keramické.

Ordinace Blesku

12. října 2022, Karlovo náměstí, Praha 2

Naši lékaři se opět pustí do velké preventivní akce. Přímo na Karlově náměstí budou provádět vyšetření mateřských znamének, zraku, diabetu, plic, tlaku a mnoho dalšího. Ordinaci Blesku zahájí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ředitel VFN David Feltl, starostka Prahy 2 Alexandra Udženija a šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain. Akci podpoří i známé osobnosti. Můžete se těšit třeba na Zlatu Adamovskou a Petra Štěpánka. Hudební vystoupení bude tentokrát v režii Bořka Slezáčka.   

Signal Festival

13. – 16. října 2022, Kateřinská zahrada, Praha 2

Vůbec poprvé bude naše nemocnice součástí oblíbeného Signal Festivalu. Ve spolupráci s multimediálním a multižánrovým souborem Národního divadla Laterna magika uvede Signal Festival inscenaci spojující videomapping a tanec. Na výsledek se budete moci přijít podívat do naší Kateřinské zahrady. Nenechte si ujít fantastickou podívanou, kterou vytvořili režisérka Miřenka Čechová a vizuální umělec Erik Bartoš, a to vždy od 19 hodin do půlnoci.