Zaměstnanci v kondici: Náš talíř má být pestrý nejen na jaře

Vyhněte se polotovarům, vyhledávejte čerstvé ingredience, dbejte na příjem zdraví prospěšných bakterií, využijte dary z přírody, vyplavte toxiny z těla. Takové rady se často právě teď na jaře všude objevují. Podívali jsme se na ně spolu s nutriční terapeutkou Mgr. Alžbětou Staňovou z III. interní kliniky, která vše uvádí na pravou míru.  

Na jaře se doporučuje odlehčit jídelníček. Čím bychom se měli řídit?
Pokud se celoročně stravujeme přiměřeně, jídelníček teď odlehčovat nepotřebujeme. Tyto nárazové odlehčovací „kúry“ nebo detoxy, na které přináší návody média a internet, často udělají více škody než užitku. Detoxikovat se nemusíme ani na jaře, ani v jinou roční dobu. Naše tělo má orgány, které detoxikaci zvládají za nás.
Pokud už se na něco zaměřit, pak bych doporučila dbát na kvalitní spánek, dostatečný pitný režim, porci ovoce nebo zeleniny ke každému jídlu, pravidelný pohyb a k tomu připojit snahu vyvarovat se zbytečnému stresu.

Je možné uvést vitaminy, které je třeba v některých případech doplnit?
Pokud jsme zdraví a jíme pestrou stravu, neměli bychom potřebovat doplňovat žádné vitaminy. Jsou však skupiny lidí, například těhotné ženy nebo lidé stravující se alternativně, kteří by určité vitaminy a minerální látky doplňovat měli (jedná se například o vitamin B12 u veganů nebo vitamin B9 u těhotných) – suplementace ale není omezena jen na jaro. Vždy bych před zahájením suplementace zvážila návštěvu lékaře a probrala možnosti ideálně na základě krevního rozboru.

Je hodně důležité preferovat čerstvé potraviny – ovoce, zeleninu, sezonní potraviny? 
Dlouhodobým skladováním, zavařováním, mražením nebo konzervováním může v potravině klesat obsah jednotlivých vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Na druhou stranu například u ovoce a zeleniny, které v zimě nejsou až tak chutné a finančně dostupné, není od věci sáhnout po jejich mražených variantách. Ovoce a zelenina se sbírají zralé, ihned se zamrazí a stále si zachovávají poměrně vysoký obsah vitaminů a tělu prospěšných látek. Pokud je to možné, sáhneme po zmražených lesních borůvkách, které jsme si v létě natrhali sami, nebo po malinách vypěstovaných na vlastní zahrádce, a nenakupujeme v obchodě borůvky či maliny, které k nám cestovaly bůhvíjak dlouhou dobu.

Můžete nám poradit nějaké metody, díky nimž nezničíme vitaminy v potravinách?
Správným skladováním a zacházením s potravinami můžeme zachovat co nejvyšší zastoupení vitaminů. Spousta z nich je citlivých na světlo, tepelnou úpravu nebo třeba na louhování. Skvělým příkladem je vitamin C – pro nás, jakožto velké konzumenty brambor, jsou právě brambory poměrně významným zdrojem tohoto vitaminu. Hodně z nás brambory oloupe, dá do studené vody a teprve poté přivede k varu. Takovým postupem ale přicházíme o velké množství vitaminu C. Brambory bychom proto měli vždy vkládat až do vroucí vody, aby se omezila doba louhování.  
Na druhou stranu existuje řada látek, například lykopen z rajčat (působí jako antioxidant), které dokážeme lépe využít až poté, co projdou tepelnou úpravu. Tím se vracím na začátek – naše strava by měla být co nejvíce pestrá, konzumovat bychom měli zeleninu jak syrovou, tak tepelně zpracovanou.