Bienále 2022: Umělci pracovali s geniem loci naší prádelny

Až do 23. října můžete navštívit expozici Bienále 2022 Ve věci umění v naší prádelně. Co o prostoru, kde čeští i zahraniční umělci vystavují svá díla, i o instalaci a přípravě samotné expozice řekla produkční Kateřina Pencová?

Překvapil vás letošní výběr prostor pro instalace? Je snadné prezentovat dílo v takovém typu výstavního prostoru, jako je bývalá prádelna VFN?
Stejně jako v první edici bienále, která se uskutečnila v roce 2020 v Galerii hlavního města Prahy a v Pražské tržnici v Holešovicích, jsme se pokoušeli vyjít z galerijního prostředí a současné umění přiblížit širší veřejnosti tím, že jej umístíme do neobvyklých, nevýstavních prostor. Letošní výstava tematizuje lidskou křehkost, zranitelnost a péči, proto se kurátorskému týmu zdálo být nemocniční prostředí skvělou volbou. Co se samotných uměleckých děl týče, autoři a autorky byli z prostoru bývalé prádelny nadšení. Prostor nabízí umělcům a umělkyním daleko více možností než čisté, galerijní prostředí – mohou na něj daleko lépe reagovat, pracovat s jeho geniem loci.

Je někdy potřeba instalaci přizpůsobit danému místu?
Určitě ano, velmi často se jedná o kompromisy mezi potřebami umělců a umělkyň, produkcí a prostorovými a technickými možnostmi daného místa. Nicméně prostor bývalé prádelny VFN je výjimečný v tom, že na opravdu velkorysé ploše mohli umělci provádět takřka cokoliv, což nebývá zas tak běžné.
Hned poté, co byl prostor bývalé prádelny odsouhlasen jako další výstavní lokace, jasně jsme se shodli, že prostor necháme v původním, surovém stavu. Odstranily se pouze ty předměty, které překážely nebo které by potenciálně mohly způsobit úraz.

Co jste v rámci realizace měla na starosti, jaké překážky jste řešili, co vás naopak příjemně překvapilo?
Podílela jsem se na koordinaci instalace v prostoru prádelny a na komunikaci s VFN. Nejvíce mě překvapilo, jak hladká celková spolupráce s nemocnicí byla. Je to velká instituce, kde se zachraňují životy, starostí má tedy jistě nad hlavu a dalo by se předpokládat, že bienále nebude úplně prioritou. Přesto nám ale v mnoha věcech tým nemocnice poskytl neuvěřitelný servis a pomohl vykomunikovat spoustu záležitostí, díky čemuž se mohla výstava nakonec zrealizovat.

Jako inspiraci k návštěvě expozice se podívejte na krátké video z vernisáže výstavy 21. července