Hubneme s Pivrncem – 2. díl: Obezita je dědičná stejně jako životní styl 

Dříve než začnete s hubnutím, uvědomte si, že mírnou změnou životního stylu můžete pomoci i svým dětem či vnoučatům. Děti s nadváhou a obezitou jsou velmi podobné svým rodičům. Lze však jen těžko odlišit, co je vrozená dispozice a co je naučené. Chcete-li pro ně něco udělat, je třeba začít nejprve u sebe sama, nikoli naopak. 

Rodiče mívají problém měnit své návyky, a tak se například snaží alespoň pro děti vařit „zdravěji“. Pro dítě je ovšem velmi složité vzdávat se dobrot, tím spíš, pokud jsou dostupné v lednici, spížce apod. Navíc zde platí odříkaného chleba největší krajíc. Zejména prarodiče pak mají tendenci svým vnoučatům dopřávat se slovy „z toho vyroste.“ Opak je pravdou. Až 80 % dětí, které se potýkají s nadváhou či obezitou v dětství a adolescenci, s ní bojuje i v dospělosti. 

Nejsilnějším prognostickým faktorem nízkého BMI v dospělosti je „sportování“ v mládí a pravidelnost v jídle – dvě závislé proměnné. V nynější COVID situaci je zejména sportování složité. Přesto by si měli rodiče najít čas, a i v zimě s dětmi pravidelně trávit čas aktivním pohybem venku. Nepochybně se tím zlepší také psychika, která je z on-line výuky často zhoršena, a vymizí tendence k zajídání. Navíc aktivním pohybem se svými dětmi či vnoučaty pomáháte i sami sobě! 

K diagnostice problému s pravidelností v jídle vám dobře poslouží např. Kalorické Tabulky. Chytrý náramek nebo i jen mobilní telefon, který mj. zaznamenává počet kroků za den, zase pomůže zmonitorovat, zda máte dostatek pohybu. Většinou je hned jasno! Tak už se do toho dejte a zkuste monitorovat svůj jídelníček a pohyb alespoň jeden týden. Příště si řekneme, jak začít. Každý, kdo se monitoruje, má lepší výsledky o 15 až 20 %. A to za to stojí!  

Autor ilustrace: Petr Urban