„V porodnici U Apolináře jsem objevil svět,“ říká známý režisér Filip Renč

Zastihli jsme ho na Gynekologicko-porodnické klinice VFN a 1. LF UK, kde natáčí polohraný dokument o tom, jak se žije v městské části Praha 2.

Sám jste tu několik let bydlel a v naší porodnici se vám v prosinci 2017 narodila dcera. Jaký máte vztah k naší nemocnici?
Dalo by se říct, že jsem tady objevil svět. U Apolináře jsem se narodil já, moji rodiče, moje manželka a jako poslední moje dcera Sofie. Můj vztah je tudíž emotivní, ale zároveň profesní, protože hodně spolupracuji zejména s porodnicí. Natáčel jsem tu například film Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, kde mi pan profesor Pařízek dělal odborného poradce. Točili jsme tady v minulosti různé situace, porody, letecké záběry budovy z dronu, a pak jsem tu také dělal několik edukativních spotů přímo pro tuto kliniku. Nyní spolupracuji s Prahou 2, s paní starostkou Černochovou a jejím týmem, a právě děláme dokument o Praze 2. Jedná se o polohraný dokument, jehož příběh začíná právě tady v porodnici narozením miminka, holčičky. Následně mapujeme celý její život, který prožije na Praze 2. Motto celého dokumentu je, že se nám na Praze 2 prostě dobře žije.

Jak váš život ovlivnila doba covidová?
Nic se nedělo, všechno bylo zavřené, a tak jsem se rozhodl, že začnu stavět dům. Risknul jsem to a využil tuhle dobu mrtvou pro umělce k něčemu jinému. Takže paradoxně díky covidu mám konečně vlastní střechu nad hlavou.

Potřeboval jste vy sám nebo někdo z vašich blízkých zdravotnickou pomoc? Změnil se váš vztah ke zdravotníkům pod dojmem této situace?
Manželka prodělala covid s lehkým průběhem, já jsem covid neměl. Ze začátku to bylo děsivý, když nikdo nevěděl, co to na nás letí a jaké to bude mít následky. Každý večer jsme tleskali z okna zdravotníkům. Před lékaři a zdravotními sestrami se musí smekat, měli by mít vše, co potřebují, když se starají o naše životy a o zdraví. Klobouk dolů před těmi, kteří nastoupili do prvních linií. Taková odvaha, absolutně nemohli čekat, co z toho bude.

Co byste jim vzkázal?
Moc jim děkuju, protože je na ně spolehnutí. Máme jednu z nejlepších zdravotních péčí na světě, to vím, hodně zemí jsem procestoval. Zdravotnictví je u nás na světové špičce a lidé by si to měli uvědomit a vážit si toho. U nás má každý přístup k nejlepší péči a přístrojům, což není ve světě běžné.  Vlastně to ve světě skoro neexistuje. Když nemáte peníze, nemůžete k doktorovi. Měli bychom si toho vážit a zdravotníky podle toho patřičně ocenit, aby nám neutekli za hranice.