Konec prázdnin

Tak jo, prázdniny skončily, většina z nás má dovolenou za sebou. Nevím jak vám, mně se letos povedla skvěle, zejména proto, že mi nikdo nevolal s ničím urgentním a nemusel jsem nic řešit na dálku, na rozdíl od loňska. Nevím, třeba je to známka, že se vracíme do normálu, nebo aspoň do něčeho, co se normálu podobá. Novináři teď sice nadšeně reportují, že rostou čísla nakažených (já nevím, možná si to namlouvám, ale mně fakt přijde, že z toho mají radost), ale v nemocnicích není s covidem skoro nikdo. V Anglii a Dánsku už se na všechna opatření vykašlali a nic hrozného se tam neděje, tak třeba se k tomu taky brzy dopracujeme.

Nemocnice prázdniny taky zvládla dobře, myslím. Hospodaření je v kladných číslech, výkonnost je slušná, daří se nám pomalu dohánět odloženou péči. Do toho pořád běží na plné pecky odběrové centrum, očkujeme teď už bez registrace, do toho ještě stíháme pomáhat Bulovce na Hlavním nádraží. To, o čem pořád dokola píšu, že chceme udělat, se pozvolna daří posouvat dál. Konkrétně? Získali jsme konečně registraci, takže vlastně oficiální schválení, že postavíme nový pavilon místo havarijní A7. To je úžasná zpráva, nemocnici to ohromně pomůže. Nový pavilon totiž bude větší, takže se budeme moct nadechnout a některým klinikám dopřát víc místa a důstojnější prostory. Do konce letošního roku bychom chtěli vybrat projektanta, takže už doopravdy skončí diskuse a sliby a začnou přípravné práce. V té době už budeme vědět, co se nám do nového pavilonu vejde. Až to bude jisté, hned to sem napíšu. Žádné tajnosti neděláme, jenom potřebujeme všechno pečlivě připravit, ať něco neuděláme blbě.

Pokračují i přípravné práce k rekonstrukci a dostavbě Apolináře. Jde to pomalu, ale musíme udělat všechno podle zákona a požadavků památkářů, abychom mohli vypsat architektonickou soutěž. O něco lehčí je vybudování hybridního sálu na kardiochirurgii, tam už máme potvrzenou dotaci na projektové práce, takže taky začneme co nejdřív. Z evropských peněz máme připraveno tři čtvrtě miliardy! Bude za ně obnova některých přístrojů, hlavně těch pro urgentní medicínu, bude nové PET/CT, robot na urologii (konečně!), vybudujeme XXL centrum na III. interně a tak dále. Myslím, že to bude hodně znát a že se neuvěřitelně posuneme dopředu.

Ale nejdřív ze všeho proběhne jedna taky dost důležitá akce, a sice Garden party😊. Tak se budu těšit na viděnou!

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA