Den prevence nabídl deset mobilních ordinací

Kontrolu mateřských znamének, vyšetření plic, zjištění hladiny krevního cukru, měření tlaku, poradenství v oblasti zdravého životního stylu, možnost vyzkoušet si „alkoholové“ brýle, příležitost konzultovat svůj problém s psychologem a mnohem více. To vše nabídl návštěvníkům Den prevence, který jsme pro širokou veřejnosti uspořádali 21. června s Ministerstvem zdravotnictví ČR a Státním zdravotním ústavem.

„Prevence je zásadním a nenahraditelným pilířem zdravého života. Akce jako je Den prevence na Karlově náměstí, nad kterou jsem rád převzal záštitu a Ministerstvo zdravotnictví je spolu s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze jejím organizátorem, jsou proto nesmírně důležité, protože právě prevenci popularizují, což je jedna z mých velkých ministerských priorit,“ uvedl ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR.

Návštěvníci Dne prevence na Karlově náměstí měli jedinečnou příležitost podstoupit řadu odborných preventivních vyšetření bez doporučení praktického lékaře a zcela zdarma. Akce byla spojená s prevencí běžných onemocnění, jako je třeba cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak nebo rakovina. Prevence sice není povinná, ale mnohdy může zachránit život. „Posláním nemocnice je hlavně léčení pacientů, snažíme se ale zároveň podporovat prevenci a nabízet veřejnosti možnosti, jak pečovat o své zdraví řadou preventivních vyšetření a screeningových programů. Prevence je nejjednodušší způsob, jak včas předejít zdravotním komplikacím, které později pacienty přivádějí k našim lékařům,“ komentuje důvod pořádání Dne prevence ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA.

V parku na Karlově náměstí vyrostlo městečko mobilních ordinací se špičkovými lékaři a specialisty z naší nemocnice. Zájemci o preventivní vyšetření mohli absolvovat vyšetření mateřských znamének, plic, diabetu a hladiny krevního cukru. K dispozici byli i odborníci z poradny pro odvykání kouření, psycholog, poradenství v oblasti gynekologické prevence nebo nutriční specialisti a specialisté na nadváhu. A nechyběli ani naši dobrovolníci!

Státní zdravotní ústav připravil pro návštěvníky poradenství zdravé výživy zaměřené na množství cukru a soli v potravinách, možnost vyzkoušet speciální brýle, které simulují účinky alkoholu, drog, nedostatku spánku nebo poruchy zraku, možnost prohlédnout si, jak vypadá miminko, jehož matka pila v těhotenství alkohol, naučit se samovyšetření prsu na modelech a také si připomenout, na jaké všechny preventivní prohlídky bychom neměli zapomínat.

Akce se konala pod záštitou ministra zdravotnictví prof. Vlastimila Válka a náměstkyně primátora hlavního města Prahy Ing. Alexandry Udženija. 

„Všeobecná fakultní nemocnice hraje klíčovou roli nejen pro Prahu 2 a naši metropoli, ale i pro celostátní zdravotnický systém. Moc si vážím naší dlouhodobé dobré spolupráce, a tak jsem ani chvíli neváhala nad převzetím záštity. Navíc, každá osvěta a podpora prevence zdraví je moc důležitá a zaslouží si naši podporu,“ uvedla náměstkyně primátora hl. m. Prahy Alexandra Udženija.

Partnerem akce byl i Magistrát hlavního města Prahy a Městská část Praha 2.