Čas prázdnin si děti ze Školky ve VFN užijí

Firemní předškolní zařízení pro děti rodičů z řad zaměstnanců naší nemocnice funguje jako jednotřídka s kapacitou 24 dětí, je stále maximálně využita a svůj provoz nepřerušuje ani přes prázdniny. Jaký letní program letos děti čeká i v rámci příměstských táborů, nám sdělila ředitelka Školky ve VFN Zuzana Staňková, DiS.

Kolik dětí školku navštěvuje v běžném školním roce a kolik přes prázdniny?
Školku ve VFN navštěvuje v běžném školním roce a přes prázdniny 24 dětí denně, což je i její současná maximální kapacita. Dvě třetiny dětí dochází celodenně, pět dní v týdnu. U zbývajících je průměrná docházka tři dny v týdnu. Školku ve VFN standardně navštěvují děti od 2 let věku až do zahájení školní docházky. U dětí, které k nám přicházejí pouze krátkodobě během léta, je dolní věková hranice 4 roky. V tomto věku děti totiž obvykle lépe snášejí změnu prostředí a kolektivu a jsou schopny se u nás rychleji zadaptovat.

V době prázdnin není pokles v docházce nijak výrazný. V některých týdnech kapacita kolísá, protože rodiče dětí čerpají letní dovolenou, což nám umožňuje přijmout na takto uvolněná místa děti zaměstnanců, jejichž mateřské školy jsou o prázdninách mimo provoz. Aktivity a výlety podnikáme vždy s maximálním důrazem na bezpečnost dětí. O děti se starají čtyři učitelky; je-li třeba, posilují tým v létě studentky pedagogické školy. Vždy je tak zajištěn dostatečný počet dospělých osob ochraňujících to nejcennější, co jim rodiče svěřují do péče.

Je letní prázdninový denní režim dne školky jiný než v ostatních měsících?
Standardní provozní doba je v pracovní dny od 6:30 hodin do 17:30 hodin. V červenci a srpnu končí provoz v 17 hodin. Období prázdnin nabízí z hlediska vzdělávacího obsahu více prostoru na aktivity, na které v běžném školním roce s ohledem na plnění požadavků Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání není tolik času, jak bychom si s kolegyněmi přály. Sem patří například celodenní výlety a exkurze, pátrací hry za poznáním Prahy a Středočeského kraje, návštěvy koupališť a mnoho dalšího. Letní program koncipujeme „táborově“, jednak proto, aby děti při pěkném počasí trávily co nejvíce času venku, a samozřejmě proto, abychom si společně pořádně užili právě to, na co během roku nezbývá čas. Základní potřeby dětí jako například potřeba odpočinku jsou ovšem brány v potaz a v programu je s nimi počítáno ‒ cílem dne samozřejmě není děti vyčerpat.

Můžete prosím něco sdělit k letošním příměstským táborům? Je o ně zájem, jsou již naplněné?
Letos pořádá Školka ve VFN již 7. ročník příměstských táborů ‒ je neuvěřitelné, jak čas letí. Základní myšlenka, proč jsme tábory začali pořádat, tkví právě v tom, že chceme, aby naše kapacita byla využívána v maximální možné míře a aby bylo postaráno také o děti, které nemají rodiče během léta krátkodobě kam umístit. Zájem o tábory je každoročně velký, nemáme ovšem tolik volných míst, abychom mohli přijmout všechny žadatele. Pro bližší představu: na jeden táborový týden můžeme vzít maximálně 5 až 6 dětí. Počet turnusů každý rok totiž závisí na tom, kolik kmenových dětí v jednotlivých týdnech léta bude školku navštěvovat. Jeden rok tedy může být turnusů osm, druhý pět.

Jaký je režim a náplň příměstských táborů? Jaké jsou věkové limity? Co děti čeká?Táborový den začíná příchodem dětí v době mezi 6:30 ‒ 8:30 hodin. Pokud je ovšem na programu výlet, scházejí se dříve. Rodiče jsou o programu a časovém harmonogramu informováni s předstihem. Stravování a pitný režim jsou zajištěny během celého pobytu, to znamená i v případě celodenních výletů. Základním vybavením každého našeho táborníka je batůžek, lahev na pití, kšiltovka, repelent a opalovací krém.
Program každého tábora je vždy tematicky zaměřený. Každoročně se snažíme přicházet s novými a originálními nápady. Léto bude věnováno tématům, která navrhly samy děti, která je baví anebo podle nich v současné době „frčí“; slovy dětí „… Tlapková patrola, Harry Potter, zkoumání, pátračky, pokusy, živá zvířátka a sportovačky…“. Informace o programu jsou již několik měsíců vyvěšeny na intranetu VFN v sekci aktualit.
Podíváme-li se kupříkladu do uplynulých ročníků, děti s námi zažily jízdu ve člunu říční policie, prohlédly si vojenský vrtulník na letecké základně, hledaly poklad královny Alžběty v Národním muzeu, cestovaly do skanzenu v Kouřimi, absolvovaly lezení na lezecké stěně s instruktorem, viděly galerie, hovořily s umělci a tak dále. Zážitků je za ta léta opravdu mnoho a uskuteční se také díky ochotě řady institucí, které se svými nápady každoročně oslovuji. To vše nám umožní nahlédnout tam, kam se běžně člověk nedostane.

Co vše umožňuje registrace do Klubu rodičů?
Klub rodičů je uzavřená informační sekce pro klienty Školky ve VFN. Vedle objednávkového systému docházky a stravování v něm mají rodiče přístup do fotogalerie, přístup k dokumentům souvisejícím s provozem a další interní informace.

Závěrem bych chtěla říci, že práce učitelek v předškolním zařízení je obdobně náročná jako jakákoliv jiná učitelská profese. Každou činnost s dětmi, včetně hry, musí promyslet tak, aby vedla dítě k učení. Vedle toho mají obrovskou osobní odpovědnost za děti a musí v každém okamžiku předvídat, „co by se mohlo stát“. Každý rodič si zajisté umí představit, jak velkou psychickou zátěž to přináší. Učitelství v mateřských školách je specializovaný obor jako každý jiný – ne nadarmo se studuje i na vysokých školách. Jestliže tedy navštěvuje vaše dítě předškolní zařízení, kde pracují kvalifikovaní učitelé, můžete si být jisti, že komunikujete s velmi vzdělanými lidmi, specialisty v oboru. A přesně tak je tomu ve Školce ve VFN.