První setkání koordinátorů klinických studií

Téměř čtyřicet koordinátorů se zúčastnilo první společné akce na Gynekologicko-porodnické klinice. Zorganizovali ji pracovníci oddělení klinického hodnocení za pomoci koordinátorek z GPK. Smyslem setkání byla příležitost se vzájemně poznat napříč jednotlivými pracovišti.  Věříme, že osobní seznámení a následné sdílení informací nám všem pomůže s řešením každodenních pracovních činností v oblasti tak složité, jako jsou klinické studie.  

Program zahájil prof. MUDr. David Cibula, CSc. Následovalo představení Oddělení klinického hodnocení, které mimo jiné zahrnovalo popis veškerých činností souvisejících se start-up aktivitami a přípravou smlouvy před zahájením klinické studie. Prezentovala se finanční sekce oddělení. Klinické studie jsou pro VFN finančním přínosem a díky přesnému sledování a evidenci máme jednak možnost finanční prostředky využít pro zkvalitnění vybavení jednotlivých klinických pracovišť, jednak mohou naši lékaři poskytnout pacientům jinak nedostupnou léčbu. Prostor jsme věnovali i akademické sféře, ta představila infrastrukturu Czecrin, do které je naše nemocnice zapojená od roku 2018.  

Druhý blok setkání se věnoval prezentaci jednotlivých klinik. Jejich zástupci představovali strukturu pracovišť, složení studijních týmů, popisovali jejich vzájemnou spolupráci a organizaci činnosti v rámci klinických studií. Představili typy klinických studií a diagnózy, na které jsou cíleny. Za zmínku stojí rozdíly ve studijních týmech, kdy na některých pracovištích disponují několika koordinátory, což je v kontrastu s odděleními, kde celou práci spojenou s klinickým hodnocením zastávají pouze lékaři. Je samozřejmě nutné brát v potaz přímou úměru s počty realizovaných projektů. Naopak všechny kliniky mají společné přetrvávající obtíže s prostory, ať už pro archivaci dokumentace, nebo pro potřeby monitorovacích návštěv.  

Poslední blok byl věnován bohaté diskusi, která byla zaměřená na úskalí spojená s prováděním studií, vzdálený monitoring, home care a mnohé další. Otázkou do budoucna stále zůstává uchopení genové terapie, a to nejen v klinických hodnoceních. Mluvili jsme i o námětech, jak zlepšit vzájemnou spolupráci.

Rádi bychom poděkovali kolegům z oddělení klinického hodnocení a všem členům studijních týmů za jejich práci, bez které bychom nedosahovali takových výsledků. Rovněž děkujeme příslušným členům vedení nemocnice za jejich důvěru a podporu. Naše nemocniční know-how v oblasti klinických studií je vytvářeno hlavně díky týmu lidí, kteří se na celém procesu podílejí, a díky autonomnímu a progresivnímu přístupu vedení naší nemocnice k této oblasti. Proces provádění klinického hodnocení ve VFN je rok od roku kvalitnější, nicméně je třeba se stále přizpůsobovat novinkám a hledat nové procesní přístupy, především v oblasti akademických studií. Poděkování patří i GPK za zapůjčení příjemných prostor Informačního centra (bývalé knihovny).

Za oddělení klinického hodnocení Martina Racková

Za koordinátorky GPK VFN Simona Skácelová