Dopřejte si zdravé léto!

Chystáte se na dovolenou? I cesta za zážitky má svoje pravidla, abyste si ji užili ve zdraví a v pohodě. Dlouhé sezení v letadle či autě (nad 6 hodin) vyžaduje správnou přípravu a chování, aby výlet k moři nezkomplikovaly zdravotní potíže. Požádali jsme odborníky z naší nemocnice, aby připomněli, co rozhodně nezanedbat.

Desatero prevence před tromboembolickými nemocemi

  • Vybírejte si (pokud je to možné 😊) sedadlo u uličky v letadle (v autobuse). Získáte větší prostor pro nohy i možnost častěji vstát a protáhnout se bez obtěžování souseda.
  • Nedávejte si zavazadla pod nohy (v letadle je to stejně zakázané), nechte si co nejvíc místa.
  • Šetřete s častým nešvarem: nedávejte si nohu přes nohu. Utlačujete tím cévy. Totéž platí o okraji sedadla, které tlačí do podkolení. Měňte polohy.
  • Neberte si před letem léky na spaní a na uklidnění.
  • Dodržujte pitný režim (ideálně 1,5 až 2 litry neperlivé vody), k němu nepatří alkohol a káva – tyto nápoje naopak silně dehydratují.
  • Zvolte pro cestu pohodlné oblečení bez gum kolem kotníků a v pase.
  • Významným pomocníkem v prevenci trombóz jsou kompresní podkolenky (mají neškrtivý lem, u lidí bez významných rizikových faktorů stačí I. kompresní třída, u rizikových II. třída, vyberte správnou velikost tak, aby okraj končil 1‒2 cm pod kolenní jamkou. Pozor na záhyby, lze je uhladit s použitím hrubších gumových rukavic).
  • Po celou dobu cesty nezapomínejte na pohyb:
    • vsedě můžete zkusit cviky na podporu žilní pumpy (aktivita svalů, hlavně lýtka) – nejlépe každých 30 minut alespoň 20x zvedejte střídavě patu a špičku s oporou o podlahu (obě nohy současně, nebo střídavě, snažte se o intenzivní pohyb do krajního rozsahu, opřená část nohy tlačí do podlahy), nohy natáhněte před sebe a pohybujte špičkami nahoru a dolů, zkuste kroužit nohama v kotnících, přitáhněte rukama koleno k hrudníku (jak vám prostor dovolí),
    • stoj a chůze – každou hodinu se na pár minut protáhněte a projděte uličkou mezi sedadly – vytěžte z pohybu maximum: intenzivní odval nohy od paty na špičku, přidejte pár výstupů na špičky, mezipřistání nebo pauzu na odpočívadle využijte na pro procházku, rozproudit krev a ztuhlé svaly pomáhá chůze do schodů,
    • dech má také vliv na proudění krve, proto je dobré občas přidat pár hlubokých nádechů a výdechů, nádech směřujte do dolního hrudníku a do břicha.
  • Pokud je u vás podezření na zvýšené riziko trombózy, lze po poradě s lékařem použít injekční léky na ředění krve (kyselina acetylsalicylová – Acylpyrin, Aspirin – se pro prevenci nedoporučuje).
  • Sledujte své tělo, a když se u vás objeví některý z příznaků – otok končetiny, bolest, lokální zarudnutí a teplota, dušnost, kašel s příměsí krve, palpitace, bolest na hrudi, pocit na omdlení, nejen ihned po cestě, ale i v bezprostředně následujících týdnech – vyhledejte lékaře!

Zvlášť opatrní a na jakékoliv signály ostražití by měli být lidé, kteří již mají některé rizikové faktory, například: věk (někdy uváděn už nad 40 let), poškození žil (úrazy dolní končetiny, varixy), těhotenství, prodělaná žilní trombóza nebo embolie, poruchu krevní srážlivosti (trombofilie), stavy po některých operacích (oblast břicha, pánve a dolních končetin), aktivní nádorové onemocnění, obezitu, kouření, ženské pohlaví, užívání hormonální antikoncepce a substituce.

Odborná spolupráce:
MUDr. Natálie Šebková
doc. MUDr. Debora Karetová, CSc.