Zobrazovací vyšetřovací technologie 21. století

Radiodiagnostická klinika ukončila rozsáhlou modernizaci zakoupením nejmodernější magnetické rezonance a špičkového CT. Pro pacienty to znamená výrazné zkrácení vyšetřovacího času i ještě významnější zpřesnění diagnostiky. 

Radiodiagnostická klinika – jedna z největších a nejvýznamnějších klinik svého druhu v České republice – se v posledních letech dočkala rozsáhlé modernizace. Kompletní rekonstrukcí prošlo centrální RTG pracoviště, to je nyní vybaveno novými přístroji s přímou digitalizací, rozsáhlé stavební úpravy kliniky přinesly zázemí pro zdravotnický personál kliniky, seminární místnost pro výuku mediků a prostory pro magnetickou rezonanci a instalaci dalšího CT. 

Oba přístroje jsou vybaveny nejmodernějšími špičkovými technologiemi, poskytují vysokou kvalitu zobrazení, a tím vynikající klinické výsledky při zkráceném čase vyšetření. Jsou určeny pro všechny dětské i dospělé pacienty a lékaři je budou využívat především pro diagnostiku kardiovaskulární, onkologickou a chirurgickou, pro řadu dalších klinických oborů, indikací a stanovení běžných i vzácnějších diagnóz.  

CT sníží radiační dávku na minimum 
„Nový přístroj CT Siemens Somatom Force umožňuje extrémně rychlá vyšetření, sníží tak radiační dávku pro pacienta na minimum a omezuje pohybové artefakty, což je výhodné především pro vyšetření srdce a cév,“ vysvětluje doc. MUDr. Andrea Burgetová, Ph.D., MBA, přednostka Radiodiagnostické kliniky VFN a 1. LF UK a doplňuje: „Díky vybavení duální energií barevně označí cévy postižené plicní embolií, zobrazí struktury ledvinových kamenů a určí, které půjdou rozpouštět a které ne. Zároveň přináší celou řadu dalších možností, které přispívají k přesnější diagnostice.“ 

Magnetická rezonance zvýší komfort pacienta během vyšetření 
Nové technologie MR Philips Ingemia Elition 3T nabízejí výjimečnou kvalitu obrazů a významné zkrácení času vyšetření například ze 30 na 20 minut. Nadstandardní vybavení přístroje cívkami dovolí vyšetřit jakoukoliv část těla včetně těch nejmenších kloubů na rukou a nohou, na druhé straně je možné celotělové vyšetření. Pacienty určitě potěší i samotné prostředí a vybavení vyšetřovny, která nabízí vizuální zážitky včetně přímého promítání pacientům během vyšetření. Pacient tak prochází příjemně celým vyšetřením navíc za snížených zvukových efektů přístroje. „Jsme velice rádi, že naše pracoviště získalo díky podpoře VFN tak špičkové vybavení a tomu odpovídající moderní prostory, které usnadní zdravotníkům jejich vysoce profesionální práci a pacientům přinesou další komfort při vyšetření a léčbě,“ uzavřela doc. Burgetová.