Nejen Vánoce ve znamení očkování

První várka dlouho očekávaných vakcín proti onemocnění covid-19 dorazila do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v sobotu 26. prosince. Šlo o celkem 975 dávek, které se dělily mezi naše zdravotníky pracující na covidových odděleních a zdravotníky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Logisticky náročná akce, kterou bude Česko žít řadu měsíců, právě odstartovala… 

Co tomu předcházelo?  

VFN zřídila v rámci centralizovaného očkování očkovací centrum v prostorách Fakultní polikliniky na Karlově náměstí. „Připravili jsme skladovací prostory a lékárnu, a v současnosti máme k dispozici několik mrazáků do minus osmdesáti stupňů Celsia. Umístěné jsou na Oddělení hromadně vyráběných léčivých přípravků v Dětském areálu Karlov. Vyřešili jsme i převoz vzorků, organizaci pacientů a máme připravené prostory, kde budeme očkovat. Celý proces s dopravou, skladováním a organizací byl, a ještě určitě bude náročný. Jsme ale odhodláni vše zvládnout,“ ujistil veřejnost ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D. 

Řada zaměstnanců nemocnice žila několik dní před 27. prosincem hektickými přípravami. Bylo nutné zajistit potřebné dokumenty, informace pro očkované, sestavit seznamy zdravotníků, kteří půjdou v první linii na vakcinaci, přizpůsobit ambulance na imunologii na provizorní očkovací centra, Fakultní polikliniku vybavit srozumitelným značením… To je jen špička ledovce, která obnášela sofistikovaný a logisticky náročný úkol v minimálním časovém úseku. Navíc v době nepříznivé epidemiologické situace a vánočních svátků. 

Zvládli jsme to!  

Během týdne bylo všechno připravené, i když si řada zaměstnanců VFN Vánoce odložila na leden či na příští rok a v sobotu 26. prosince večer přivezli první várku vakcín.  
V neděli ráno se začalo očkovat. Poslední kontrola ordinací a v osm hodin ráno přicházejí první zájemci o vakcínu. Na dopoledním brífinku představili ředitel naší nemocnice prof. David Feltl a ředitel FN Královské Vinohrady prof. Petr Arenberger společný postup vakcinace zdravotníků a navzájem si před novináři aplikovali první dávky očkovací látky.   

Řeč čísel 

Pak už vakcinace postupovala jako na drátkách: za první tři dny se přesně podle pravidel vyočkovalo všech 975 dávek vakcín, 31. prosince dorazilo do VFN dalších 975 dávek a zdravotníci je v průběhu tří dnů spotřebovali. 

Zároveň se velmi intenzivně připravovalo na Fakultní poliklinice VFN vlastní očkovací centrum. V pátek 8. ledna ráno se ve 3. patře otevřelo a na sedmi očkovacích stanovištích zdravotníci vyočkovali 1 169 vakcín v průběhu tří dnů. Při očkování se na sedmi stanovištích střídají lékaři a sestry ze všech klinik naší nemocnice. A pokračujeme přesně podle plánu. V současné době už se kromě našich zaměstnanců očkují i členové záchranné zdravotní služby, zaměstnanci sociálních služeb, 1. lékařské fakulty UK, medici, zaměstnanci ÚHKT. Dodnes je proočkováno téměř 4 300 lidí, z toho asi 2 800 zaměstnanců VFN.  

Děkujeme všem za obětavost, úsilí a výdrž, se kterou se zapojili do časově i fyzicky náročné akce!