Ilustrátor Petr Urban: Vtipy z lékařského prostředí oslovují všechny

Dali jste si v novém roce předsevzetí shodit přebytečná kila? Pak si určitě přečtěte zbrusu novou knihu Hubneme s Pivrncem, která vyšla v prosinci loňského roku. Za projektem, který má odlehčit problematiku hubnutí, stojí doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. z III. interní kliniky VFN a 1. LF UK a sportovec, ilustrátor a otec postavičky Rudy Pivrnce Petr Urban. Seriál Hubneme s Pivrncem s odbornými radami, tipy a vtipnými ilustracemi najdete letos v každém vydání VFNewsNyní vám přinášíme krátký rozhovor skreslířem a humoristou Petrem Urbanem. 

Často si ve svých vtipech děláte legraci ze zdravotníků. Proč? A jaký máte k lékařům vztah? 

Doktoři, ale i sestřičky, mají často alespoň podle mých zkušeností smysl pro humor. To, aby vůbec mohli své poslání s čistou hlavou plnit. Proto mám mezi nimi přátele, a toho si vážím a jsem za to rád. Doktor musí být zákonitě každému člověku nejbližší osobou, logicky o vás ví víc než vlastní máma. Vtipy z lékařského prostředí jsou tím pádem i ty, které oslovují všechny. Každý z nás má občas problém s kašlem, zuby, hlavou nebo čůráním. Kde jinde najít prostředí, kde si potíže odlehčit? No v ordinaci u doktora! 

Nedávno spatřila světlo světa kniha Hubneme s Pivrncem, kterou jste ilustroval. Jak jste na tom s hubnutím a dietami vy? Máte nějaké neřesti, kterých se ani kvůli zdraví nedokážete zbavit? 

Neřesti prostě do života patří, nedovedu si představit, jak může asketa vůbec přežít. Znám i lidi, co celý život nekouří a nepijou, ale zase třeba po nocích sází a prohrají majlant. Tak co je dobře? Díky sportu vím, co moje tělo a psychika potřebuje. Když už větřím, že bych měl v tohle směru zpomalit, tak to udělám. Mám práci, jakou mám, nesedím u stroje, musím hledat nápady a ty házet na papír, k tomu potřebujete trochu vína i tabáku, ale když vím, že mám krevní testy varující, tak se dovedu ukáznit. 

Byl jste vrcholovým sportovcem, snažíte se stále udržovat ve fyzické kondici? Sportujete? 

Snažím se každý den hodinu běhat, teď spíš rychle chodit. Odjakživa je pro mě pohyb přirozená věc, běhání je životní souputník, vlastně větší než sáňkování. Běhání rovná se dýchání 🙂. 

Vaše postava Rudy Pivrnce se poprvé objevila již v roce 1985 v časopise Dikobraz. Kde stále berete inspiraci pro vtipy a je pro vás malování ještě stále zábavou? 

Kdo to má mít zaměstnání jako koníčka?! Inspirace lítá ve vzduchu, baví mě vymýšlet vtipy, méně je vybarvovat, to je řemeslnická práce. Když dostanu reklamní zakázku na téma, o kterém vůbec nic nevím, o to víc mě to vybičuje, aby se mi to povedlo. Holt ta sportovní nátura vyhrát zlatou, to se ovšem hodí. Nemusím nikam chodit, umím být sám se sebou a jen se svou hlavou, to je výhoda. Musím ale říct, že největší moje záliba je malování obrazů. Měl jsem radost, když mi Ježíšek nadělil pod stromeček hromadu pláten. 

Jaké máte plány v novém roce? Dáváte si někdy předsevzetí? 

 Vstup do nového roku je pro mě vždycky symbolický a jsem šťastný, když se mi povede odšpuntovat šampus přesně na poslední odbití televizních hodin, hlavně společně s mými nejbližšími. Každý rok dostávám dárek v tom, že je moje rodina zdravá, že se máme rádi, přeju si, aby to tak vydrželo dalších mnoho let. Co jiného v tomto bláznivém světě? Zdraví a rodinu držící pospolu přeji všem! A také veselou náladu! 

Petr Urban je sportovec, kreslíř a ilustrátor. Na vrcholové úrovni se věnoval sáňkování. Kromě 3. místa ve světovém poháru a účasti na dvou olympijských hrách je sedminásobným mistrem republiky. Jeho život je kromě sportu spojen s kreslením, kterému se profesionálně věnuje od roku 1991. Je nejen autorem vtipů a otcem svérázné postavy Rudy Pivrnce, ale ilustruje také knihy a ve volném čase se věnuje malbě olejů na plátno. Je autorem literárních sloupků, fejetonů a rozhovorů.