Červnové novinky ve VFN

Kavárna života provoněla kávou polikliniku

V ambulanci 1. interní kliniky – oddělení hematologie ve Fakultní poliklinice VFN už měsíc dobrovolníci vaří kávu pacientům a jejich doprovodu.

Projekt na zřízení kavárny vznikl ve spolupráci s Nadačním fondem Pavla Novotného, který poskytuje psychosociální podporu onkologickým pacientům, podporuje denní stacionáře a další zdravotnická zařízení. Slavnostního zahájení 9. června se zúčastnila náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Mgr. Dita Svobodová, starostka Prahy 2 Ing. Alexandra Udženija, zakladatel nadačního fondu Ing. Pavel Novotný i primář I. interní kliniky MUDr. Jan Kořen.

Kavárna života je otevřená prozatím tři dny v týdnu vždy dopoledne, ale záleží na zájmu a počtu dobrovolníků, kteří se do provozu zapojí. „Věříme, že postupně se provoz rozšíří na celý pracovní týden. Pokud by někdo z vašich blízkých (děti studenti, rodiče důchodci) měl chuť se do práce v naší kavárně zapojit, může kontaktovat přímo mě na e-mailu ilona.kyrsova@vfn.cz a domluvit se na spolupráci,“ upozorňuje Ilona Kyršová, koordinátorka Centra dobrovolnictví VFN a dodává: „Čekárna je provoněná čerstvě umletou kávou, nejvíce si pacienti dávají cappuccino posypané skořicí. Nyní se vaří kolem 40 nápojů denně a v nabídce je i latté, kafé lungo a čaj. V plánu jsou i různé sladkosti od sponzorů nadačního fondu, například oblíbená marlenka. Pacienti jsou velmi spokojení, kromě kávy či čaje pro ně máme i vlídné slovo, krátíme jim čas povídáním, případně nabídkou knížky. Knihovnička v kavárně se postupně plní knihami z nakladatelství Albatros Media, které je partnerem Nadačního fondu Pavla Novotného a dodává zdarma knížky pro naše pacienty.“

Mezi dárci krve se letos objevil i herec Igor Orozovič

Již tradičně jsme 14. června slavili ve fakultním transfuzním oddělení svátek všech dárců krve.  Letos koláčky, kávou a dárkem. Přišlo 37 dárců a 13 lidí darovalo krevní destičky a plazmu.

Světový den dárců krve Světová zdravotnická organizace poprvé vyhlásila v roce 2003. Letošní motto znělo: Darování krve je projevem solidarity. Připoj se a zachraňuj život! Tímto heslem se řídí tisíce našich pravidelných dobrovolných dárců krve a pro ně, ale i pro ty, kteří se odhodlali přijít poprvé, jsme připravili překvapení: stánek s kávou a koláčky. Jako poděkování jsme věnovali všem dárcům pamětní certifikát a navíc slevový poukaz na jízdu po Praze se společností Uber.
Mezi dárci se letos objevil ve FTO naší nemocnice i herec Národního divadla Igor Orozovič, který krev daruje pravidelně již řadu let. V několika vstupech ve Snídani s Novou o potřebě darování krve mluvila paní primářka MUDr. Daniela Dušková, Ph.D.