Zaměstnanci v kondici

Desatero, jak se vrátit do kondice při únavě a stresu

Únava a stres jsou prakticky všudypřítomné a záleží na každém z nás, jak se s tím dokážeme vyrovnat. Obtížněji se redukuje nakumulovaná (chronická) psychická únava než fyzická, jak říká vedoucí klinický psycholog VFN PhDr. Pavel Harsa, Ph.D., který doporučuje vyvážit životní aktivity, tedy jak mít čas na práci, ale  dopřát si zábavu, dostatečný odpočinek i prostor na přátele.

Na co bychom měli myslet a čeho se vyvarovat?
1. Únava se častěji kumuluje při aktivitách jednostranně zaměřených. Pozor na workoholismus či stereotypie při prováděných činnostech a ztrátu potěšení z toho, co děláme. To může úzce korelovat s psychickým vyčerpáním, stresem anebo s takzvaným syndromem vyhoření.

2. Optimální životní styl, tedy přiměřená a vhodná strava, spokojenost v profesním i osobním životě, dostatek pohybu, setkávání s přáteli, společenský a kulturní život, cestování…, může být určitou prevencí proti kumulované únavě a obtížně zvládaných stresových situacích.

3. Stresových situací, které působí na psychickou stránku naší osobnosti, je celá řada. V poslední době k tomu jistě přispěly i  četné celosvětové i domácí společenské krize a konfliktní situace (covid-19, válečný konflikt na Ukrajině, válečná situace mezi Izraelem a Palestinou, teroristické aktivity po celém světě, migrace apod.). Ty mohou u senzitivnějších lidí vyvolávat silné obavy a strach. K psychické nepohodě jistě může přispívat i současná ekonomická situace, která dopadá na mnohé z obyvatel naší země. K těmto potížím a problémům mohou do značné míry přispívat i osobní problémy (vztahové situace, ekonomické a existenční). Stresy mohou u lidí vyvolávat celkovou psychickou nepohodu, potíže v interakcích s druhými lidmi a nelze vyloučit ani vznik a rozvoj celé řady duševních poruch.

4. Psychickému vyčerpání předcházejte, to je vždy lepší než hasit důsledky. Nemálo lidí si zvýšeně připouští zbytečné starosti, které ani nemůže ovlivnit. Je třeba si mnohé věci nebrat tolik osobně, mít určitý odstup například od informací, resp. od dezinformací například na internetu. Někdy je fajn nezapínat televizi, nedívat se na zpravodajství. Pusťte si hudbu nebo dobrý film. Netravte volné hodiny brouzdáním po internetu a sociálních sítích!

5. Uvědomte si, že únava a stres do života patří. Nevyhneme se jim. Ale vhodným životním stylem je můžeme regulovat a zbytečně si je nepřidávat. Co zkusit pro zklidnění jógu, meditace, začít den 1Ominutovým cvičením?

6. Vytvořte si co nejpravidelnější režim, který střídá zaměstnání, sport a relaxaci. Nezanedbávejte spánek. Chrání před oslabením fyzickým i psychickým.

7. Dělejte si radost: radostí může být příjemné setkání s kamarádkou nebo dospělým dítětem, návštěva výstavy či výlet do přírody. Záleží na vašich preferencích.

8. Těšte se a smějte se: naplánujte si výlet, dovolenou, víkend ve wellness. Cokoli, co vás těší a k čemu se můžete obracet ve chvílích, kdy jste unavení z práce a nemáte prostor sami pro sebe. Najděte si každý den něco, co vás rozesměje. Smích uvolňuje v těle hormony štěstí endorfiny.

9. Neuzavírejte se jen sami do sebe – stres je třeba ventilovat. Pohybem, povídáním s blízkými. Osamělost a držení obtíží a strachů v sobě vede k úzkostem a dalším duševním potížím.

10. Pečujte o osobní život – spokojené partnerství dodává energii a harmonii do života.

A když nic nezabírá? Jste unavenější a bez nálady a energie? V případě kumulovaného psychického vyčerpání se obraťte na odborníky, lékaře specialisty (psychiatry), na psychology a psychoterapeuty. Nestyďte si říct o pomoc.