Jak je nastavena odpovědnost zaměstnavatele při řešení úrazu zaměstnance, dojde-li k němu při přesunu mezi areály VFN?

Odpovídá JUDr. Veronika Urbanová, právník, Legislativně právní odbor VFN

Zákoník práce, zákon č. 262/2006 Sb., koncipuje odpovědnost zaměstnavatele za škodu (majetkovou újmu) nebo nemajetkovou újmu vzniklou zaměstnanci pracovním úrazem jako odpovědnost objektivní (tzn. za výsledek), zavinění zaměstnavatele se nevyžaduje.
Jak vyplývá z ust. § 269 odst. 1 zákoníku práce, je zaměstnavatel povinen nahradit zaměstnanci škodu nebo nemajetkovou újmu vzniklou pracovním úrazem, jestliže škoda nebo nemajetková újma vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
Předpoklady povinnosti zaměstnavatele k náhradě škody nebo nemajetkové újmy jsou:
– pracovní úraz nebo nemoc z povolání,
– škoda (majetková újma) nebo nemajetková újma,
– příčinná souvislost mezi pracovním úrazem (nemocí z povolání) a vznikem škody nebo nemajetkové újmy.

Definici pracovního úrazu podává zákoník práce v ust. § 271k. Pracovním úrazem pro účely tohoto zákona je poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Jako pracovní úraz se posuzuje též úraz, který zaměstnanec utrpěl pro plnění pracovních úkolů. Naopak pracovním úrazem není úraz, který se zaměstnanci přihodil na cestě do zaměstnání a zpět.

O pracovní úraz se nejedná, pokud k němu došlo před vstupem zaměstnance do objektu zaměstnavatele. 
Příklady: Zaměstnanec uklouzne na chodníku před vstupem do hlavní vrátnice VFN, v ulici U Nemocnice – o pracovní úraz se nejedná. Zaměstnanec uklouzne v areálu nemocnice po průchodu hlavní vrátnicí, ještě před vstupem do budovy příslušné kliniky – o pracovní úraz se jedná.

V případě, že se zaměstnanec při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním pohybuje mezi areály nemocnice, je zcela nezbytné (a vyplývá to i z Pracovního řádu), aby osobně evidoval příchod na pracoviště i odchod z pracoviště na instalovaném terminálu nejblíže jeho pracovišti, a to pomocí identifikačních čipových médií (tzn. čipových karet nebo přívěsků), resp. tam, kde to není umožněno z technických důvodů, v Knize příchodů a odchodů.
Pracovní postup (PP-VFN-055 „Identifikační čipová média, elektronická evidence docházky a zapisování služeb“) stanoví, že v případě pracovní cesty v rámci Prahy nebo v případě, že zaměstnanec přejíždí mezi vzdálenými satelitními pracovišti (např. Strahov, Zbraslav, Horní Palata) a areálem VFN v Praze 2, označí odchod a/nebo příchod na služební cestu nebo z ní navolením písmena C a přiložením čipového média k příslušné čtečce ‒ cesta se tak započte do pracovní doby.
Pokud se zaměstnanci přihodí pracovní úraz na cestě mezi různými areály nemocnice, je nezbytné, aby bylo prokázáno, že ke škodě nebo majetkové újmě došlo při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Elektronická evidence docházky v tomto případě k prokázání této skutečnosti velmi dobře poslouží.
V případě uvedeného generického maskulinního podstatného jména (zaměstnanec) zahrnuje tento tvar také osoby rodu ženského či jiné genderové identity.