V rámci výzvy Do práce na kole jsme najezdili přes 42 tisíc kilometrů!

S koncem května skončil i rekordní 11. ročník výzvy Do práce na kole. Namísto tisíců jednotlivých cyklistů se jí letos zúčastnily i tisíce firem a institucí, které se s ohledem na pandemii snažily podpořit své zaměstnance v pohybu. Jinak to nebylo ani v naší nemocnici. Za VFN se do výzvy zapojilo 193 zaměstnanců. V jednasedmdesáti týmech projezdili na kole, proběhali a prochodili neuvěřitelných 42 108 kilometrů. Loňské skóre jsme tak překonali o více než 10 tisíc kilometrů.

„Oproti loňsku máme nárůst z přibližně šestnácti tisíc na více než dvaadvacet tisíc zúčastněných, což je skvělé vzhledem k tomu, že registrace probíhala v březnu a dubnu, tedy v nejtvrdším covidovém režimu. Tradičně se nejvíc účastní banky, hodně IT firem a startupů, nemocnice, výzkumné ústavy,“ uvedla Anna Kociánová z pražského sdružení AutoMat, které projekt Do práce na kole každoročně pořádá. Letos se podle ní do výzvy zapojilo přes 2700 společností a přes pět tisíc poboček. VFN se zařadila mezi šest společností s nejvyšším počtem účastníků. Více jich měla ČSOB (541 zúčastněných), Avast (341), Komerční banka (273) či Masarykova univerzita (200). Příští rok je třeba doženeme!

Týmy Rychlonožky, Plantážníci, Pohni kostrou a Funěním fffpřed z Kliniky rehabilitačního lékařství

„Výzvy se na klinice účastníme každý rok, poprvé ale v tak velkém počtu účastníků celkem ve čtyřech týmech. K zavedeným týmům vždy přibydou noví kolegové, pravidelně se účastní i vedení kliniky. Spíš než počet ujetých kilometrů u nás vyhrává pravidelnost, tedy opravdu vytrvat celý měsíc, ať je slunce, vedro, zima, nebo prší. Máme na klinice zdatné cyklisty, kteří za jednu cestu ujedou přes 20 kilometrů, ale započítávají se i ti, kteří každý den ušli třeba jen dva kilometry z druhé strany řeky,“ prozradil Mgr. Jakub Jeníček z Kliniky rehabilitačního lékařství.

Známe vítěze!

Nejvíce ze všech týmů VFN, téměř 3000 kilometrů, najezdili celkem účastníci týmu Žádné výmluvy. Šlo o Jana Šimka, Jana Krátkého, Víta Zikána a Tomáše Zelinku. V průměru na účastníka zdolali 749 kilometrů za měsíc. Excelovaly ale i týmy Jipka, Hrrr, Zrzavá šlapka, I. IK nebo Vostrá šlapka. Absolutním vítězem se stal Jan Šimek z týmu Žádné výmluvy, který na kole najezdil přes 1132 kilometrů. Vítěze jsme hned vyzpovídali.

Tým Žádné výmluvy

Jaké jsou vaše první dojmy z vítězství týmu a vašeho osobního absolutního vítězství?

Hurá, hurá. Soutěž máme za sebou. Konečně si zadek a nohy odpočinou. Soutěž byla tvrdá. Původně jsem si myslel, že budu chodit na pohodu z Dejvický pěšky, ale kolega mi připomenul název našeho týmu Žádné výmluvy a bylo vymalováno. Zastyděl jsem se, napumpoval kola, naolejoval řetěz, namasíroval svaly a začal jezdit. Nakonec se na naší klinice přece též nikdo nevymlouvá a všichni tvrdě makají :-D.  V prvních dnech jsem si mohl hlavu vykroutit úžasem, když se na prvním místě držela Daniela z týmu Vostrá šlapka. Cože?! Ona jezdí i v dešti?! Později zase začala tvrdě makat děvčata z týmu Jipka.  To jsou snad nějaký superženy, nebo co?! To už mě z kroucení hlavou začalo nebezpečně bolet za krkem. Hoši, vzchopte se, jinak tahle soutěž špatně skončí! Jenže někdo má to štěstí, že bydlí na Kladně a je v prestižním týmu Žádné výmluvy :-D. To pak kilometry vesele naskakují…

V průběhu soutěže si kolega z týmu povzdechl, že doufá, že to náš tým vyhraje. Upozornil jsem ho, že oficiálně se u týmů na počet najetých kilometrů nehraje, ale v duchu jsem věděl, že my „tajně a neoficiálně“ na počet najetých kilometrů samozřejmě soutěžíme :-D.  Jen jsem se modlil, aby se děvčata (a osiřelý chlapec, buďme korektní) v týmu Jipka neutrhla ze řetězu. To bychom neměli nejmenší šanci.

Kolik ujedete v průměru ročně, měsíčně?  Je toto nějaký rekord nebo běžná dávka pohybu?

Od minulého roku mám problém se zády a rok jsem na kole prakticky nejezdil, až do této květnové výzvy. V předchozích letech jsem se celkem pokládal za cyklistu a najezdil ročně až 7000 kilometrů. Opakovaně jsem nejvíc kilometrů najezdil v květnu, v rámci soutěže „Do práce na kole“. V ostatních měsících to bylo většinou slabší, takže o běžnou dávku pohybu se určitě nejedná.  V minulosti jsem v této soutěži najezdil i o pár kilometrů více, rekord se tedy letos nekonal. Nedá se nic dělat, stárnu (ale to se nesmí říkat, jsou to výmluvy).

Výsledky:

Celkem km:                          42107,993

Top 5 účastníků:

Jan Šimek                              1132,43 km                     Tým: Žádné výmluvy

Lenka Kubištová                  934,551 km                     Tým: Jipka

Petr Fojtík                              838,6 km                          Tým: Hrrr

Marie Trnková                     836,539 km                     Tým: I. IK

Vít Zikán                                 833,83 km                       Tým: Žádné výmluvy

Top týmy:

Žádné výmluvy                    749 km v průměru na účastníka

Jipka                                        574 km

Hrrr                                          430 km

Zrzavá šlapka                        357 km

I.IK                                            352 km

Vostrá šlapka                        327 km

Úspěšným týmům i jednotlivcům gratulujeme a všem cyklistům, chodcům i běžcům děkujeme za účast!