VFN je opora, jistota i chlouba Prahy 2

Úzkou a velice přínosnou spolupráci městské části Prahy 2 s naší nemocnicí ocenil ředitel VFN prof. David Feltl cenou v anketě Zaměstnanec 2020. Městská část Prahy 2 se stala vítězem v kategorii spolupracující organizace. Ocenění potěšilo nejen starostku Prahy 2 Mgr. Janu Černochovou, které jsme položili několik otázek týkajících se naší nemocnice, spolupráce a plánů do budoucna.

Co pro vás spolupráce s naší nemocnicí znamená?
Znamená pro mě spolupráci s partnerem, na kterého se můžu vždy spolehnout v dobrém i ve zlém 😊. VFN je opora, jistota i chlouba naší městské části.

Jaký je váš osobní vztah ke zdravotníkům?
Zdravotníků jsem si vždy nesmírně vážila a obdivovala je. Ale to, jak se všichni postavili v těžkých měsících v první linii proti covidovému nepříteli, aby chránili zdraví a životy nás všech okolo – to je neuvěřitelné! Téměř rok a půl bez volna, dovolené, soukromého života, na úkor svých rodin a svého zdraví pečují o nás všechny ostatní. Svoje zaměstnání opravdu berou jako poslání a patří jim hluboký obdiv a vděk nás všech. Pro mne jsou to opravdoví hrdinové!

Co považujete za obecné úspěchy a vzájemnou pomoc pro občany při kooperaci VFN a Prahy 2?
S VFN dlouhodobě spolupracujeme na mnoha akcích, zejména edukačních a preventivních. S kolegy z radnice jsme se také zapojili mezi dárce krve, když jsme minulý rok viděli na sociálních sítích nemocnice výzvu, že transfúzní stanice potřebuje další dárce. (A chystáme se znovu co nejdříve tuto akci opakovat.) Největší úspěch, a hlavně pomoc ze strany VFN byla naše nedávná akce: očkování občanů Prahy 2. Naši senioři byli nesmírně šťastní, že jsme jim společně s VFN nabídli možnost zaregistrovat se prostřednictvím bezplatné linky u nás na úřadě. Senioři se jen zaregistrovali u nás na úřadě a my jsme potom společně s nemocnicí vše domluvili a zařídili. Naše seniory nebo imobilní občany jsme na očkování případně i odvezli a doprovodili. Nespoléhali jsme na stát a jeho systém, který byl na počátku zmatečný, často i nefunkční a starší lidé si s ním často ani nevěděli rady. Souběžně s tím jsme ve VFN nechali naočkovat i všechny naše učitele a pracovníky v sociálních službách i jejich klienty. Zkrátka ty nejpotřebnější a ty, na kterých leží péče o další potřebné. Tato spolupráce byla úžasná! Sama jsem na naší bezplatné lince někdy odbavovala hovory a objednávky a reakce našich seniorů byly jen pozitivní. Jako by do jejich života, strachu a často i několikaměsíční izolace konečně někdo zasel semínko naděje, že se všechno zase obrátí k lepšímu.

Jaký byl pro vás rok 2020? Co vám dal a co vzal?
Myslím, že byl pro mne stejný jako pro většinu ostatních. Vzal mi několik blízkých lidí. Vzal mi možnost potkávat se s přáteli, rodinou, svobodně cestovat a trávit volný čas. Paradoxně mi ale možná mnohem více dal. Mnohem silněji jsem si uvědomila, jak je zdraví důležité, život krátký a nevyzpytatelný… že posezení s blízkými nebo návštěva divadla nemusí být vždycky samozřejmostí. Strach o moje blízké, ale i občany Dvojky byl pro mne hnacím motorem v práci. Ať už na mojí milované Dvojce, nebo v poslanecké sněmovně. Prověřil nejen připravenost a odolnost každého z nás, ale celého systému řízení našich institucí a státu. Byla to těžká prověrka a kromě toho zlého a bolavého nám určitě do budoucna i něco dala. A také nám znovu ukázala, jak moc bychom si měli vážit práce zdravotníků, vojáků, policistů, záchranářů, hasičů, ale také učitelů a mnoha dalších profesí.

Změnila byste do budoucna nějak vzájemnou spolupráci? V čem? Máte vlastní plány a představy o spolupráci?
Pokud naše spolupráce zůstane tak dobrá, jako je doposud – budu velmi šťastná. Ale samozřejmě se žádným novým nápadům nebráním. Zrovna teď připravujeme na prázdniny společně s VFN jednu moc hezkou akci, o které zatím nechci mluvit, abych neprozradila překvapení 😊.

Dostáváte náměty od občanů, které se týkají naší nemocnice?
V posledních měsících dostáváme jen samé pozitivní a děkovné reakce.

Co byste VFN popřála?
Téhle úžasné nemocnici, která slouží lidem už více než 230 let, přeji mnoho štěstí a dalších úspěchů. Všem lidem, kteří zde pracují a dávají budovám VFN duši a srdce, přeji hodně sil a zdraví. Přeji nemocnici, ve které pracovaly a stále pracují desítky významných osobností našeho lékařství, co nejvíce úspěchů v léčbě i vědecké práci. Přeji jí jen to nejlepší a znovu bych ráda poděkovala i panu řediteli Feltlovi za vše, co pro Prahu 2 dělá. Jako starostka Dvojky smekám před všemi zaměstnanci a ráda bych ještě jednou vyjádřila veliký respekt a poděkování.