Otevřeli jsme očkovací centrum v Kotvě

V pondělí 13. prosince jsme z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR otevřeli velkokapacitní očkovací místo v obchodním domě Kotva na Náměstí Republiky. Naši zdravotníci v novém centru denně očkují registrované i neregistrované osoby starší 16 let, dále také cizince a samoplátce. Naopak na Fakultní poliklinice bylo 2. prosince očkování neregistrovaných zájemců zrušeno.

„Zhruba tři čtvrtiny kritických pacientů, kteří jsou v současnosti hospitalizováni v naší nemocnici, jsou neočkovaní. Už víme, že očkování nezabrání tomu, abychom se nakazili, ale snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu. A o to nám jde. I když mají nyní naši zdravotníci plné ruce práce, jsou ochotni ještě pracovat v nově otevřeném očkovacím centru, a pomoci tak zvýšit dostupnost očkování pro všechny. Chceme, aby lidé zbytečně neumírali, neplnili jednotky intenzivní péče a nemocnice nebyly přetížené. To je cílem očkování a smyslem zprovoznění nového očkovacího centra,“ uvedl ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA.

Důvodem zřízení očkovacího centra byl především požadavek na navýšení očkovacích kapacit pro třetí dávku a s tím také související zkráceni doby platnosti certifikátů. Ty budou nově platit jen 9 měsíců od podání druhé dávky vakcíny. Ve směně jsou 2 lékaři a 6 sester za podpory většího množství nezdravotníků. Lékaři nepíšou lékařské zprávy, ale fungují jako konzultanti při komplikacích v anamnéze. Očkovací centrum je otevřené každý den v čase od 9 do 20 hodin ve 4. patře obchodního domu Kotva, nápomocní jsou i vojáci z řad Armády ČR.

K očkovacímu centru jsme zřídili i webové stránky s online registračním formulářem: https://kotva.vfn.cz/

Děkujeme koordinátorům, zdravotníkům a všem z VFN, co se na přípravách podíleli. Velké díky patří také našemu technicko-provoznímu úseku, který odvedl velký kus práce a bez kterého by se očkovací centrum nepodařilo vybudovat.