„Zajímají mě konkrétní potřeby lidí,“ říká Ing. Jitka Urbánková, radní MČ Praha 2

České zdravotnictví je na vysoké úrovni a mým přáním je, aby si tuto kvalitu zachovalo. Naši lékaři jezdí na zahraniční stáže a mnozí špičkoví lékaři nejen z Evropy, ale z celého světa, zase jezdí za novinkami k nám. Ráda bych proto, stejně jako podporuji spolupráci Prahy 2 a VFN, podporovala spolupráci mezi zdravotníky a nejlepšími pracovišti v rámci celého vyspělého světa.

VFN a Dvojka jsou nerozlučně spjaté, v řadě aktivit úzce spolupracujeme. Napadá vás, kde by se tato podpora dala ještě navýšit?
Napadá, ale je to běh na delší trať. V současné době je velice problematické, zejména v Praze, získat finanční podporu pro nemocnice. Vysvětlím – nejde jen o zdravotní aspekty, ale i o stav budov a opravy majetku tak, aby bylo možné do nich nejmodernější technologie a přístrojové vybavení vůbec umístit. Velkou roli hraje v Praze 2 i památková péče, především u památkově chráněných budov, jako je vaše nemocnice. V rámci programů z Evropské unie existuje řada dotací na podporu technologií, ale tyto finance nejsou provázané s penězi na opravy a koncept rekonstrukcí. Je opravdu velice problematické obě oblasti propojit.

Vidíte nějaké řešení?
Jsem přesvědčená, že jedinou správnou cestou je, aby program pro jakoukoliv oblast zdravotní péče, ať se jedná o onkologii nebo jiné sféry zdravotní péče, zahrnoval nejen přístrojové vybavení, ale i rekonstrukce budov.  Takové řešení by mělo jednoznačně efektivní dopad na výsledek léčby. Kvalitativní změna prostředí, v němž léčba probíhá, má pozitivní vliv na psychiku pacienta.  A je to podle mě jediná cesta, jak uspět a dát lidem odpovídající péči.

Kudy se bude podle vás zdravotnictví v budoucnu ubírat?
Česko má velmi slušnou úroveň poskytování zdravotních služeb v rámci Evropy. Chtěla bych, abychom si tuto úroveň udrželi, a jednou z cest je rozhodně podpora nových technologií a telemedicíny. Telemedicína je služba budoucnosti, díky které nebude třeba tak častých osobních kontrol, zvlášť u chronických pacientů, diabetiků nebo lidí s vysokým krevním tlakem, ale online konzultace budou moci využívat také lidé ve vzdálenějších lokalitách. Získají tak zdravotní dozor v případě nutnosti i na denní bázi a jistotu, že mají svůj zdravotní stav pod kontrolou. Lékaři budou sledovat pacientovy aktuální výsledky ze vzdáleného připojení a při výkyvech a signálech, že se jeho zdravotní stav zhoršil, mohou okamžitě reagovat osobní intervencí nebo převozem do nemocnice.

Jako radní se ale věnujete bytové politice, je to tak?
Témata, která znám a dlouhodobě se jim věnuji, jsou zdravotnictví, sociální služby a podpora mladých rodin. Je pravda, že nyní je mojí doménou v Praze 2 bytová politika, takže vše, co se točí kolem bydlení, přijde obrazně řečeno na můj stůl. Ale  vlastně ta moje původní témata a bytová politika spolu úzce souvisí. Například s VFN máme již druhé volební období navázanou spolupráci v oblasti služebních bytů, které pro potřeby zdravotníků uvolňujeme. Konkrétně jde o dva služební byty ročně, tato kvóta je stanovená ve spolupráci s vaší nemocnicí a podle potřeby se každoročně aktualizuje. Takže mě zajímá, kdo podporu potřebuje, jak ji využije a jak mohu do budoucna prosadit určité systémové změny, které ve výsledku pomohou více lidem naráz.

Kde bude podle vás třeba hledat řešení nejrychleji?
Demografická křivka ukazuje zvyšující se věk pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách, což znamená jediné: ubývá nám zaměstnanců v tolik potřebné sféře a zároveň se zvětšuje skupina pacientů, o které je potřeba se postarat. Tento reálný demografický vývoj nás může rychle doběhnout. A není to zdaleka jen otázka České republiky, ale celé Evropy. Chtěla bych se proto aktivně zapojit a hledat řešení, jak změnit každodenní život běžného člověka k lepšímu.  Dopady na život občana nejsou dneska na pořadu dne a je potřeba je do evropského dění zakomponovat. Pokud se mi podaří ve volbách do Evropského parlamentu uspět, budete první nemocnicí, ve které budu řešit možnosti spolupráce, a třeba konkrétně telemedicínské.