Open House Praha opět v naší nemocnici!

VFN se znovu zapojuje do jubilejního 10. ročníku festivalu otevřených budov. Svátek městské architektury Open House Praha letos připravil bohatý program a o víkendu 18. a 19. května zdarma otevře 115 budov a prostorů po celém území hlavního města. Naše nemocnice veřejnosti zpřístupní Centrální kotelnu VFN, Keramický salonek a Urologickou kliniku. Prostory můžete navštívit od 10 do 18 hodin.

Novinky letošního ročníku
Poprvé se do programu festivalu připojí i několik budov v areálu Pražského hradu. Navštívit můžete třeba Prezidentskou rezidenci navrženou původně pro Eduarda Beneše, která nyní slouží jako zázemí pro tiskové konference či jednání. Otevřou se i další mimořádné objekty Hradu. V Královské zahradě je to Nová oranžerie od architektky Evy Jiřičné, patronky festivalu nebo Lobkowiczký palác.

Festival během příštího víkendu také připomene významné české architekty a otevře hned několik funkcionalistických budov. Řadí se mezi ně například budova bývalé restaurace zimního stadionu Štvanice od Josefa Fuchse. Stadion v minulosti několikrát sloužil jako místo konání mistrovství světa. Jeho stav ale postupně chátral a roku 2011 byl i přes svou památkovou ochranu zbourán. Ušetřen zůstal jen objekt kavárny. Architekta Josefa Fantu připomene zpřístupnění neorenesanční budovy Hlávkovy studentské koleje, která byla otevřena před 120 lety. Po několikaleté rekonstrukci budou také otevřeny úchvatné secesní prostory v severním křídle Fantovy budovy na Hlavním nádraží. K nahlédnutí bude i vládní salonek na 1. nástupišti, kde trávil čas při čekání na vlak císař František Josef I. nebo prezident T. G. Masaryk. Mezi Fantova díla se řadí i budova Ministerstva obchodu a průmyslu ČR s ikonickou prosklenou kopulí, do které budete moci v rámci festivalu vystoupat. Zpřístupněním uměleckého prostoru Divadla DISK se střechou ve tvaru ponorky a spletitými středověkými podzemními chodbami festival připomene dalšího významného architekta, Karla Hubáčka, který se podílel i na rekonstrukci Veletržního paláce a letos by se dožil 100 let.

Centrální kotelna VFN, Wenzigova 2083/1, Praha 2
Kotelna zásobující teplem VFN je méně známou technickou stavbou architekta Karla Pragera. Tento futuristický objekt pyramidového tvaru s vysokým komínem z roku 1993 je jedinou zrealizovanou částí rozsáhlého Pragerova projektu na nový areál fakultní nemocnice.

Keramický salonek, Na Bojišti 1771/1, Praha 2
Za fasádou novorenesanční nárožní budovy bývalého sanatoria VFN se ukrývá světový unikát v podobě Keramického salonku. Jako součást luxusního sanatoria pro odpočinek a relaxaci movitých pacientek ho projektoval v roce 1914 Jan Kotěra. Prostor, v němž se snoubí prvky rostlinné a geometrické secese, zdobí obklady s listrovými a výkvětovými glazurami. Na podlaze se nachází ornamentální dlažba. Dominantou místnosti je fontána s plastikou Ženy nad pramenem od Stanislava a Vojtěcha Suchardových. 

Urologická klinika

Na počátku 70. let byla vyhlášena památková rezervace, jejíž součástí se stalo i Nové Město, a architekti měli za úkol vytvořit budovu, která svými rozměry a materiály vhodně naváže na okolní historické stavby. Výsledkem je brutalistická budova v podobě členitého kvádru, na jehož fasádě se střídají pásy oken s pásy pohledového betonu a keramických obkladů. Na výzdobě kliniky se podíleli významní umělci, např. Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, jejichž plastika s motivem rodiny dodnes zdobí vstupní halu.

Podrobný program, kompletní seznam otevřených budov a další informace najdete na Poznávejte město s Open House Praha : Open House Praha