Albertovský den se letos uskuteční na Palackého náměstí

Na Albertovském dni, který 15. května společně pořádají Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, obecně prospěšná společnost Rehalb a spolek Cesta za snem, se opět mohou všichni zájemci seznámit se speciálním vybavením a pomůckami, které lidem po poškození mozku umožňují nejen praktické denní fungování, ale i sportovní aktivity. Akce se koná pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí a starosty Městské části Praha 2 Jana Korsesky. Odpolednem provede televizní moderátor Karel Voříšek.

Život pacientů se získaným poškozením mozku následkem úrazu, mozkové příhody či z jiné příčiny může mít mnoho podob. Díky odborné péči, speciálním rehabilitačním programům a pomoci blízkých nemusejí zůstat pacienti v ústraní a vzdát se svých aktivit. Třetí ročník Albertovského dne je opět dnem sportu a pohybu zejména pro osoby po úrazech mozku a cévních mozkových příhodách, jejich blízké, odborníky a osoby pečující. Také zájemci z řad veřejnosti mají jedinečnou možnost vyzkoušet si rehabilitační pomůcky na vlastní kůži, dozvědět se praktické informace, zasoutěžit si a občerstvit ve stánku „Markova zahrada“.

Akce se uskuteční ve středu 15. května v čase od 12 do 18 hodin na novém netradičním místě na Palackého náměstí, u pomníku Františka Palackého.

Co bude možné vidět a vyzkoušet si
Na chystaných stanovištích bude možné si vyzkoušet speciálně upravená jízdní kola, vozíky, různé dlahy, ortézy, seznámit se s fungováním elektrických pohonů k mechanickým vozíkům, schodolezů a s dalšími pomůckami pro využití doma i při aktivním pohybu.  Opět bude příležitost zasoutěžit si na trenažérech neziskové organizace Cesta za snem, absolvovat speciálně upravený mini-orientační běh nebo si vyzkoušet kinn-ball neboli hru s velkým míčem.

Odborníci z Kliniky rehabilitačního lékařství a vystavovatelé pomůcek jsou připraveni každému zájemci poskytnout důležité a potřebné informace. Na akci budou vystavovat: AVZ servis, AZUB kola, Cerebrum, Ipsen, FiveSteps, Flexithrone, Meyra, nafukovací dlahy Vodička a Sivak. Akce je pro návštěvníky zdarma!

Naše péče o tyto pacienty
„Chceme opět upozornit na problematiku lidí se získaným poškozením mozku, o které se následně starají rehabilitační lékaři, neurologové, fyzioterapeuti, ergoterapeuti, kliničtí logopedi, kliničtí psychologové, speciální pedagogové nebo sociální pracovníci. Aby tato péče bylo co nejvíce efektivní, je třeba ji zahájit včas, dobře koordinovat a pokračovat s ní do doby, dokud přináší zlepšování stavu pacienta,“ říká přednostka Kliniky rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN doc. MUDr. Yvona Angerová, Ph.D., MBA.

Získaná poškození mozku mohou být traumatického a netraumatického původu. Traumatická poškození mozku jsou důsledkem úrazu hlavy a jeho následných komplikací. Mezi netraumatická poranění patří mrtvice a jiné cévní nehody, nádory, infekční onemocnění, patří sem i následky po nedostatečném zásobení mozku kyslíkem, na vině mohou být i toxické látky přijaté do těla vdechováním nebo požitím. Pacient vlivem poškození řídících funkcí mozku není třeba schopen se hýbat, koordinovat své pohyby, vidět, mluvit či slyšet jako dříve.

„Následky získaného poškození mozku významně ovlivňují život samotného postiženého, ale i rodinných příslušníků. Rehabilitace u těchto pacientů musí probíhat plynule již od akutního stadia nemoci či úrazu. Na naší klinice máme k dispozici i nejmodernější rehabilitační přístroje, k nimž například nedávno přibyl i přístroj Balance Tutor využívaný pro široké spektrum pacientů s poruchou rovnováhy a při svalovém oslabení,“ dodává primářka Kliniky rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN MUDr. Natálie Šebková.