Nebezpečný trend mezi dětmi: nikotinové sáčky

Česká republika patří již tradičně k zemím s velkým počtem kuřáků klasických cigaret. Generace Z už po nich ale tolik neprahne. Místo tabáku jsou teď hitem celulózové nikotinové sáčky. Na rozdíl od cigaret jsou méně škodlivé pro plíce, ale obsahují násobně víc nikotinu. V jednom sáčku se leckdy nachází větší množství nikotinu než v celé krabičce cigaret! Jejich žvýkání zároveň lokálně narušuje sliznici ústní dutiny a zažívací ústrojí včetně sliznice jícnu a žaludku. O novém fenoménu, ale také o mezerách v zákoně, díky kterým si může nikotinový sáček snadno koupit i dítě, jsme si povídali s adiktologem Adamem Kulhánkem, Ph.D., z Kliniky adiktologie VFN.

Jaké návykové látky teenageři preferují?

Nejčastěji ty nejlépe dostupné, takže jasně dominují legální drogy jako alkohol a tabák. Své místo má mezi mladistvými také nadužívání konopí. Dalším fenoménem mezi teenagery je závislost na internetu a nově na nikotinových sáčcích a lécích na předpis – konkrétně lécích na úzkosti, deprese a poruchy spánku.

Jak je to s nikotinovými sáčky?

Sáčky jsou relativně nová věc a nezaměňujme je, prosím, se žvýkacím tabákem – to je porcovaný tabák a pochází z rostliny tabáku, žvýká se a tím se do úst se slinami uvolňuje nikotin. Nikotinový sáček je malý bílý pytlíček z celulózy. Uvnitř je celulózová drť napuštěná nikotinem a různými aditivy, jako jsou zvlhčovadla, ochucovadla, sladidla, stabilizátory, aby produkt chutnal. Sáček si uživatelé obvykle vkládají do úst mezi ret a dáseň zhruba na 10 minut.

Jak moc jsou sáčky návykové?

Hlavní účinnou látkou v nikotinových sáčcích je nikotin. Ten spadá mezi látky s vysokým potenciálem pro rozvoj závislosti. Riziko vzniku závislosti je navíc u rozvíjejícího se mozku dítěte a dospívajícího výrazně vyšší než u dospělého. Symptomy závislosti je možné sledovat už po 4 až 6 týdnech příležitostného užívání nikotinu. 

zdroj: Klinika adiktologie VFN

Proč sáčky mladí vyhledávají více než cigarety?

Ze sáčku se uvolňuje pouze nikotin, a to bez dalšího zahřívání a spalování tabáku jako při konzumaci cigaret. Nástup je mnohem rychlejší, v mozku se uvolňuje dopamin, dostaví se pocit štěstí a dobré nálady, zlepšuje se koncentrace. Člověk je poté zkrátka nabuzený. Efekt sáčku je krátký, ale masivní, protože najednou konzumujete velké množství nikotinu.

Vyhýbají se sáčkům například děti, které jsou aktivní, sportují apod.?

Jak které. U některých druhů sportu bohužel sledujeme vysokou popularitu jak žvýkacího tabáku, tak nikotinových sáčků. Sportovci se mylně domnívají, že se jedná o vhodnou formu stimulace před sportovním výkonem. Opak je ale pravdou, nikotin není příliš výhodným produktem pro zvýšení sportovního výkonu navíc hrozí riziko závislosti. Ve sportovních týmech také hraje roli tlak vrstevníků, kteří sami tyto produkty už užívají.

Jaký je rozdíl v množství nikotinu v porovnání s běžnou cigaretou?

Když vykouříte jednu cigaretu, tak absorbujete 1 až 1,5 mg nikotinu. Nikotinový sáček začíná na 4 mg nikotinu a končí až na 50‒70 mg.

Jak moc je to nebezpečné? Může se dítě předávkovat?

Dávka, která nás může zabít, je 30‒60 mg nikotinu, pokud by byla aplikovaná přímo do krevního oběhu. Sáček naštěstí celou dávku nikotinu do těla neuvolní, respektive tělo tak velkou dávku neabsorbuje. Významnou roli hraje to, jaké má dítě pH v ústech, zda něco jedlo, pilo, jestli je unavené, nemocné apod. To vše ovlivňuje, jak rychle se nikotin vstřebá do organismu. Pokud je dítě po požití plné energie, nikotin má stimulační účinek. Pokud je utlumené, bolí ho hlava, nebo má pocity na zvracení, užitá dávka je nadměrná.

Spadají nikotinové sáčky mezi tabákové výrobky?

Bohužel ne, protože neobsahují tabák. Sáčky v české legislativě zatím přísnější legislativní regulaci nemají.

To znamená, že si je mohou koupit nezletilí?

Ano, i když výrobci tvrdí, že je mladším osmnácti let neprodávají. Nikdo je ale nemůže trestně stíhat, když to poruší. Sáčky jsou snadno k sehnání v trafice, supermarketu nebo na e-shopu. Jsou to stovky produktů, různé druhy příchutí a je zřejmé, že třeba sáček s příchutí cukrové vaty nebo žvýkačky či s názvem tutti frutti cílí zejména na děti a dospívající.

Chystá se novela zákona?

Vzniká prováděcí vyhláška k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích, která by měla regulovat množství nikotinu v sáčcích, což je důležitý krok. Ideální by bylo, aby tyto produkty také byly zahrnuty do   tzv. nekuřáckého zákona a nesměly se prodávat kupujícím pod 18 let.