Nové terapeutické zahrady u psychiatrické kliniky

Stromy, lavičky, venkovní učebna, terapeutické záhonky, nové mlatové cesty, pítko nebo ohniště jsou součástí zbrusu nových terapeutických zahrad v areálu naší psychiatrické kliniky. Využívat je budou především pacienti Denního stacionáře pro adolescenty Centra dorostové a vývojové psychiatrie v rámci terapeutického a edukačního programu. Revitalizace relaxačních zahrad u budovy D1 a D2 byla financovaná z Fondů EHP/Norska 2014-2021 a stála bezmála 2,8 milionu korun.

Centrum dorostové a vývojové psychiatrie na Psychiatrické klinice VFN a 1. LF UK je ojedinělým zařízením pro diagnostiku a léčbu psychických poruch dospívajících a poskytuje především denní terapeutický program v rámci Denního stacionáře. Prostory centra byly ale dosud velmi omezené. „Postrádali jsme vhodné místo pro terapii, relaxaci a pohybové aktivity v přírodním prostředí, které je nezbytné pro cirkadiánní rytmicitu. Do projektu nového terapeutického centra jsme tak navrhli nevyužité venkovní prostory kolem budovy kliniky, které spolu s nápadem venkovní učebny umožní provádět terapeutické aktivity v maximálním rozsahu. Důraz jsme navíc kladli na individuální potřeby pacientů s obtížemi v oblasti duševního zdraví a na nestigmatizující péči,“ uvedl přednosta Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D.

 „Při realizaci bylo nutné složitě modelovat terén, tak aby se nepoškodil kořenový systém chráněných stromů a zároveň byla realizována bezbariérovost ploch a odvod srážkových vod z navržených mlatových cest navržených architektem. Na větší zahradě D1, která má zhruba 800 metrů čtverečních, jsme postavili vyvýšené záhony pro pěstování bylin a květin. Celý nově zrekonstruovaný prostor doplňuje pergola, pítko nebo nové ohniště. Nebude zde chybět ani prostor pro canisterapii a další integrační aktivity,“ přiblížil revitalizaci náměstek Úseku investic a rozvoje VFN Ing. Václav Javůrek. Sportovně terapeutickou relaxační zahradu u budovy D1 budou zdravotníci využívat k nácviku praktických dovedností v reálném prostředí, procvičování a udržení sociálních návyků. K odlehčení terapie budou součástí zahrady i outdoorové hry, ohniště sloužící k nácviku stolování v přírodě a další herní a pohybové aktivity včetně jógy. V menší zahradě u budovy D2 byla postavena zcela nová venkovní učebna.

Rekonstrukcí zahrad byl naplněn jeden z cílů projektu „Edukačně terapeutické centrum VFN v Praze“ (reg. č. ZD-ZDOVA1-017), který je spolufinancován z Fondů EHP/Norska 2014-2021 a to rozšířit prostor k realizaci aktivit a terapii pro klienty Centra dorostové a vývojové psychiatrie.

Velká zahrada – původní stav:

Velká zahrada – po revitalizaci:

Malá zahrada – původní stav:

Malá zahrada – po revitalizaci: