Jak jsme se postarali o raněné po střelbě na filozofické fakultě?

Ve čtvrtek 21. prosince 2023 v 15.28 hod. byl aktivován traumatologický plán VFN v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě UK v Palachově ulici v Praze. Na základě charakteru předpokládaných zranění byla jako třídící místo určena I. chirurgická klinika. Aktivace traumatologického plánu a svolávání personálu proběhlo bez komplikací díky svolávacímu systému KISS O2, který simultánně informuje vybrané zdravotníky pomocí telefonního hovoru i sms. Příznivá byla i denní doba, kdy většina personálu ještě byla na pracovišti a prakticky okamžitě se shromáždil kompletní traumatologický tým. Kolik zraněných jsme přijali a s jakými poraněními? Jak jsou naši zdravotníci na podobné akce připraveni? Průběh aktivace traumaplánu zhodnotil a přiblížil náměstek pro léčebnou péči MUDr. Ivan Pavlík, MBA, MHA, vedoucí lékař traumatologického oddělení I. chirurgické kliniky doc. MUDr. Filip Burget, Ph.D. a vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D., EDIC.

MUDr. Ivan Pavlík, MBA, MHA – náměstek ředitele pro léčebnou péči

Jakkoliv je aktivace traumaplánu a jeho následující průběh vždy spojen s fyzickým a emočním utrpením postižených, kterému čelí profesionální tým zdravotníků, z pohledu čistě odborného lze pociťovat uspokojení, pokud vše probíhá podle nacvičeného scénáře. Osobně jsem vnímal připravenost všech přítomných, mezioborovou spolupráci chirurgů a anestesiologů, sester i sanitářů, které zjevně práce naplňovala a těšila. Nikde ve vzduchu neviselo licitování o přesčasech, o únavě z přepracování, o nedostatečném finančním ohodnocení. Atmosféra byla plná koordinovaného pohybu, empatie, snahy být užitečný a pomoci. Připomněla mi má mladá léta, plná touhy po profesním zdokonalování bez ohledu na čas a vynaloženou energii, kdy odměnou byl jen úspěch měřený počtem uzdravených pacientů nebo zachráněných životů. Aktivace traumaplánu je neradostná věc, ale může vyvolat i pozitivní emoce. Tak, jako minule, i tentokrát. Díky všem!

doc. MUDr. Filip Burget, Ph.D. – vedoucí lékař traumatologického oddělení I. chirurgické kliniky – kliniky hrudní, břišní a úrazové chirurgie 1. LF UK a VFN

Díky perfektní spolupráci I. chirurgické kliniky s II. chirurgickou klinikou a Klinikou anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny byly v krátké době připraveny čtyři zkušené operační skupiny a uvolněny čtyři operační sály. Dále bylo připraveno deset lůžek na JIP, další čtyři pak na oddělení KAR-RES a na transfuzní stanici byly zajištěny krevní deriváty skupiny 0. Přestože bylo v ten den ráno započato s plánovanou osmihodinovou odstávkou operačního traktu kvůli prostorové dezinfekci chirurgických sálů a klimatizace, během několika desítek minut byly uvedeny opět do provozu, takže vše bylo prostorově, personálně i materiálně připraveno před příjezdem první oběti.

Přivezeni byli celkem tři zranění. Pacientka v kategorii priorita 3 s poraněním levého lokte, která byla po ošetření propuštěna do domácí péče. Další pacient byl avizován záchrannou službou jako kategorie priorita 2. Během vyšetření, kdy byl zjištěn zástřel pánve s poraněním levého kyčelního kloubu a masivním krvácením, se však jeho stav zhoršil a byl překlasifikován na kategorii priorita 1. Pacient byl urgentně transportován přes CT na operační sál, kam dorazil za 20 min od přijetí. Byla provedena revize dutiny břišní s tamponádou pánve, dále byl ošetřen vstřel na přední straně stehna, z podkoží při sakrální kosti byl odstraněn kovový projektil a tříštivá zlomenina trochanterického masivu a krčku stehenní kosti stabilizována pomocí zevní fixace. Po operaci byl pacient převezen na KAR-RES. Třetí poraněná v kategorii priorita 3 byla přivezena pro bolesti pravého hlezna a posléze byla pro dislokovanou zlomeninu distální fibuly operována.

Aktivace traumatologického plánu byla ukončena v 17 hodin a 13 minut, nicméně v operacích bylo pokračováno do pozdních hodin. Pacient se zástřelem v pánvi byl ještě následující den revidován, byla odstraněna tamponáda v pánvi a provedena revize střelného kanálu. Po několika dnech byl přeložen na chirurgickou JIP a následně na standardní oddělení, odkud byl v doprovodu sestry z chirurgické ambulance letecky transportován do Singapuru, odkud pocházel.  Pacientka po osteosyntéze zlomeniny fibuly byla v následujících dnech propuštěna do domácí péče.

Průběh aktivace traumatologického plánu ve VFN Praha i následné ošetření pacientů hodnotím vysoce pozitivně. Na hladkém průběhu celé akce mají zcela jistě zásadní podíl opakovaná cvičení aktivace traumatologického plánu, která v posledních letech pravidelně na 1. chirurgické klinice provádíme. Díky nim jsme vytyčili kritická místa celého řetězce, eliminovali většinu nedostatků a zlepšili mezioborovou spolupráci.  Lze jen konstatovat, že bychom byli schopni jako nemocnice poskytnout vysoce kvalifikovanou akutní péči i daleko většímu počtu poraněných.

doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D., EDIC. – vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN

Moje vyjádření je z pohledu lékaře, který kdysi zakládal vinohradský KARIM a Traumacentrum (1998). Před příchodem do VFN v roce 2006 jsem devět let dělal v ČR a Austrálii emergentní traumatologii. Mohu tedy trochu srovnávat.

VFN přijala 21. 12. tři poraněné pacienty, dva absolvovali léčbu na chirurgické klinice s lehkým a středně těžkým poraněním končetin. Jeden pacient přivážený s pracovní diagnózou „pád při útěku na mostě“ měl doslova rozstřelený kyčelní kloub a pánev s krvácením. Během dalších 24 hodin se stav zkomplikoval poměrně těžkým septickým šokem, ze kterého se dostával do 26. 12. Mimo ohrožení života byl 30. 12., kdy byl přeložen do nižšího stupně intenzivní péče, posléze byl na žádost pojišťovny repatriován s plánem odložené vícestupňové osteosyntézy pánve a náhrady kyčelního kloubu.

VFN byla a je připravena a schopna přijmout jakýkoli traumatický stav s výjimkou postižení neurokrania (mozek) a páteřního kanálu. Díky nadstandardním možnostem kardiotorakální, obecné chirurgie a intenzivní péče jsme schopni ve srovnání s jinými nemocnicemi velmi dobře ošetřit prakticky jakékoli penetrující poranění trupu včetně střelných poranění. Tzv. penetrující poranění trupu s rizikem poškození srdce a velkých cév patří do triage RZP pro VFN, která byla dohodnuta s přednemocničními záchrannými systémy (ZZSHMP a Středočeská RZP) při otevírání nových prostor KARIM VFN a zřízení dispečinku intenzivní péče VFN v roce 2012. Důvodem je centrální umístění VFN v Praze, velmi rychlá progrese a komplikovanost šokových stavů u těchto typů poranění. Ukázková aktivace traumaplánu 21. 12. potvrdila připravenost nemocnice zvládat tyto stavy v emergentním režimu 24/7.