Sestavit jídelníček je alchymie

V restauraci Momento v areálu VFN si můžete objednat jídlo na víkend přes e-shop a vyzvednout si ho v sousedním obchodě PONT. Zeptali jsme se Ing. Jana Valeše, ředitele pro obchod a marketing restaurace, co bylo impulsem pro tuto novinku a jaký je ohlas mezi našimi zaměstnanci.

Nápad na zřízení e-shopu www.vfnjidlo.cz vznikl proto, že zaměstnanci nemocnice složitě řešili stravování na víkendové služby. Zpočátku jsme do nabídky zařadili kombinaci populárních pokrmů (česká klasika, těstoviny, ale i vegetariánská jídla) a průběžně budeme nabídku doplňovat podle preferencí zákazníků. Celý e-shop je postaven velmi jednoduše a na pár kliknutí je možné vyřešit stravování na celý víkend. Zaměstnanci mají možnost platby on-line kartou nebo hotově při vyzvednutí v obchodu PONT. Pokrmy jsou balené v praktických miskách, které jsou určeny pro ohřev v mikrovlnné troubě. Pokud to charakter pokrmu umožňuje, tak je samozřejmě možný i ohřev v kastrůlku na sporáku. Po prvních týdnech vidíme, že služba je velmi populární, a zájem předčil naše očekávání.  

Co dalšího pro zaměstnance chystáte?
Novinek v konceptu MOMENTO je v nově otevřené restauraci celá řada. Velký důraz jsme kladli na příjemný design a prostředí. Máme bohatou nabídku snídaní, skvělou kávu a v době oběda pak výběr z pěti pokrmů. Ty se snažíme mít v takové kombinaci, aby si vybral každý. Chtěl bych upozornit na speciální nabídku „Náš tip“, což je minutkový pokrm připravovaný na grilu nebo na pánvi wok. K pokrmům nabízíme domácí limonádu za 9 Kč. Pokud si zákazník nevybere z nabídky denních menu, má k dispozici teplý a studený pult, kde jsou kromě majonézových a zeleninových salátů v nabídce také například grilovaná kuřata. Za zmínku stojí i chlebíčky, croissanty, bagely, wrapy a další slaný sortiment. Zaměstnanci si u nás mohou také udělat objednávku na oslavy či firemní setkání.
Zaměstnancům navíc poskytujeme v restauraci speciální zlevněnou cenu pokrmů nebo 10% slevu na sortiment. Pro její uplatnění je jen potřeba se prokázat příslušností k VFN (zaměstnanecká kartička, nebo třeba jen jmenovka VFN či pracovní oděv).

Čím je vaše restaurace specifická? Čím se lišíte od jiných stravovacích zařízení?
Chceme nabízet příjemné místo pro pohodovou snídani či oběd. Naše filozofie je postavena na kvalitě, pestrosti nabídky, rychlém odbavení zákazníků a samozřejmě i na příjemném personálu, bez kterého nemůže být restaurace úspěšná a oblíbená.   Největší inspirací jsou pro nás názory a podněty zákazníků, kterým nasloucháme, a pokud je to trochu možné, tak je zavádíme.  

Mapujete si mezi zákazníky, oč je největší zájem, co to je?
Deset hostů, deset chutí 😊 Sestavování jídelního lístku je alchymie, na kterou nikdo nezná přesný recept. Pracujeme se statistikami prodejnosti, ale také s vlastními zkušenostmi. Díky tomu víme, že je stále ještě česká klasika s dobrou omáčkou sázkou na jistotu. Restaurace je tu ale i pro zákazníky, kteří preferují racionální a odlehčenou stravu. Proto je v nabídce zastoupena i tato kategorie pokrmů. O tom, jestli jdeme správnou cestou, stejně rozhodnou zákazníci. Když vidíme, že se k nám vrací opakovaně, je to odměna a motivace.