Při rehabilitaci nově pomáhají pohyblivé chodníky

Klinika rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK získala dva nové přístroje, které nemocnice zakoupila z dotačního programu REACT. Přístroje Balance Tutor a AlterG má kromě VFN v Česku pouze několik dalších zdravotnických zařízení. Pro pacienty s neurologickými potížemi či po úrazech jsou přitom velkou úlevou a pomocí. Pro zajímavost: v současné době na podobném pásu uvnitř antigravitačního boxu chodí po těžké nehodě i americký herec Jeremy Renner.

Přístroje, které významně pacientům pomáhají s nácvikem stability a pohyblivosti, představila primářka kliniky MUDr. Natálie Šebková.
Jedná se o Balance Tutor, což je přístroj pro nácvik posturální stability a reaktivní posturální odpovědi v rehabilitaci. Přeloženo do češtiny je to pohyblivý chodník (treadmill), který kromě běžné chůze po pásu umí pás nenadále zpomalit, zrychlit a umí pohyby celé základny do stran, takže jde vlastně o trénink reakce těla na zakopnutí, uklouznutí nebo postrčení.  Je použitelný pro pacienty s poruchou rovnováhy z různých příčin (neurologické, muskuloskeletální, vestibulární), pro prevenci pádů u geriatrických pacientů, pro vytrvalostní a sportovní trénink. Pacient je bezpečně upevněn v závěsu, takže nemůže upadnout. Na začátku terapie probíhá testování individuální stability, na jehož základě je pak nastavena obtížnost tréninku (míra „cukání“). V naší nemocnici ho pacienti najdou v suterénu III. interní kliniky.

AlterG je antigravitační treadmill. Tedy opět pohyblivý chodník, tentokrát s možností variabilního odlehčení pacienta bez použití fixačních mechanismů, pouze s využitím přetlaku. Chodník má kolem sebe vak, do něhož se pacient upne a vháněním vzduchu je možno ho odlehčit až do 80 procent tělesné hmotnosti. Slouží pro analýzu a terapii patologického stereotypu chůze z různých příčin (poruchy neurologické, muskuloskeletální – poúrazové, pooperační, artrózy apod.), pro pacienty s obezitou či poruchami prokrvení dolních končetin. Přístroj máme umístěný na Albertově.