Zateplení budovy na Strahově sníží náklady na vytápění téměř o polovinu

Po necelých osmi měsících dokončil Úsek investic a rozvoje VFN práce na snížení energetické náročnosti budovy interního oddělení Strahov. Díky rekonstrukci se sníží spotřebovaná energie na vytápění o 50 procent a výrazně se zlepší i podmínky vnitřního prostředí. Na Strahově již brzy vznikne moderní klinika geriatrie.

Úsek investic a rozvoje VFN úspěšně dokončil realizaci zateplení fasády na budově S1 na Strahově, jejímž cílem bylo zejména snížit spotřebu energií. Stavaři kompletně zateplili střechu a fasády a vyměnili okna. Opravy byly částečně financovány z dotací prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. „Při opravě fasády jsme nezapomněli ani na úpravu vstupů do budovy. Byl obnoven hlavní vstup z ulice Šermířská, který byl dlouhá léta zavřený. Nyní jsou oba vstupy osazeny automatickými posuvnými dveřmi. Přístup je navíc nově plně bezbariérový po nové pohodlné rampě,“ uvedl náměstek ředitel pro investice a rozvoj Ing. Václav Javůrek s tím, že celkovým faceliftem prošla i ambulantní část budovy. K dispozici je moderní recepce, nové podlahy v kancelářích a v ambulancích. Rekonstrukcí prošly i rozvody elektroinstalace, osvětlení i datové rozvody. „Díky navrhovaným úsporám ušetříme téměř padesát procent energie na vytápění. Při dnešních vysokých cenách energií, které všechny sužují, ušetříme přes půl milionu korun za rok. Další úspory navíc přinese výměna starého osvětlení za moderní LED světla,“ poznamenal Ing. Václav Javůrek.

Provedené opravy budovy nemají pozitivní dopad jen na spotřebu energií. Rekonstrukcí se výrazně zlepší také tepelná pohoda zaměstnanců i pacientů. Díky výměně oken dosáhneme výtečného tepelného komfortu, instalace venkovních žaluzií a světlolamů jej zajistí i v létě, kdy nebude nutné tolik používat klimatizaci v pokojích pacientů. Lepší podmínky budou i ve všech společných prostorách domu.

Tím ale opravy strahovské nemocnice nekončí. Úsek investic a rozvoje VFN má v plánu celkovou adaptaci budovy na kliniku geriatrie. Ta se sem přesune z dosluhujících prostor v ulici Londýnská. Generální přestavbou projde hygienické zázemí pacientů. Dočkají se i naši zaměstnanci, protože celkově bude přestavěno také jejich zázemí. Nebudou chybět ani nové umyvárny, šatny a toalety. Stávající dosluhující výtah nahradí nový. Na Strahově tak do konce roku 2023 vznikne moderní klinika geriatrie.