U Apolináře jsme slavnostně otevřeli nové porodní centrum

Konečně můžeme poskytovat péči na úrovni 21. století v harmonickém a moderním prostředí,“ říká přednosta GPK VFN a 1. LF UK prof. David Cibula.

Poprvé po 30 letech se unikátní historická budova Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK dočkala větší modernizace. Porodnice U Apolináře prošla v uplynulém roce první částečnou rekonstrukcí a od 28. března nově nabízí moderní porodní centrum s útulnými porodními pokoji zajišťujícími intimitu při porodu, sálem, bezbariérovým vstupem, moderní recepcí a především soukromím. Personál kliniky zvládl celou modernizaci bez omezení provozu, část kapacity porodnice byla dočasně přesunuta do náhradních prostor.

Jak vnímá rozjíždějící se modernizaci gynekologicko-porodnické kliniky její přednosta prof. MUDr.  David Cibula, CSc.?
„Porodnice U Apolináře je jedna z nejdéle sloužících porodnic v Evropě, je tu téměř 150 let. V našem oboru má současná gynekologicko-porodnická klinika výjimečné postavení, nejen jako třetí největší porodnice a největší gynekologie v Česku, ale také jako velké výzkumné a výukové centrum. Přitom jsme se dostali do nepříjemné situace jediné pražské porodnice, kde v posledních 30 letech neproběhla rekonstrukce. A porodnictví je velmi specifická oblast medicíny. Většina rodiček jsou zdravé ženy a hlavním kritériem výběru porodnice je prostředí. Změnily se nároky na soukromí během porodu, na přítomnost doprovodu, zachování těsného kontaktu matky a nově narozeného dítěte bezprostředně po porodu a během celého pobytu v nemocnici. Ani maximální snaha personálu nemůže naplnit tato očekávání bez stavebních úprav. Otevření nového Porodního centra Apolinář nám umožní poskytovat péči na úrovni 21. století, v harmonickém moderním prostředí, ve kterém jsme schopni vyjít vstříc většině přání rodiček. Je to velká vzpruha pro celý tým.  Budeme usilovat o to, abychom na požadovaný standard uvedli i zbytek porodnice, druhou část porodních pokojů, šestinedělí a oddělení neonatologie. Musím velmi poděkovat zaměstnancům provozu naší kliniky, vedení nemocnice, zejména Úseku investic a rozvoje VFN a Technicko-provoznímu úseku VFN, za velmi citlivé provedení rekonstrukce, která prakticky nenarušila provoz kliniky a současně nám umožnila dotažení kvality interiéru.“

Co všechno obnášela rozsáhlá rekonstrukce jednoho z křídel historické budovy technicky přibližuje náměstek pro investice a rozvoj Ing. Václav Javůrek:

„V průběhu realizace jsme změnili dispozici – filtr jsme přemístili z chodby, provozně je to tak optimálnější, hygienicky bezpečnější. Na první pohled jsou patrné novodobě pojaté dispozice a vybavení porodních pokojů včetně sociálního zázemí, nábytek je dělaný specificky pro náš provoz. Personálu pomohou automatické posuvné dveře i do porodních pokojů, které mají i požární odolnost pro vyšší bezpečnost. Nová jsou i okna, na sále s antireflexní úpravou – pohled ze sálu na panorama fasády Apolináře je úchvatný. To, co není na první pohled vidět, je kompletní rekonstrukce rozvodů vody, kanalizace a dalších médií. Modernizovány jsou rozvody mediplynů, které jsou monitorovány vzdáleně, nově je řešeno zálohování dodávek elektřiny novými kapacitními bateriemi. Překvapil nás rozsah nutných oprav domovní infrastruktury i nepředpokládaná sanace krovu.

Soukromí i odborná pomoc na dosah
Zcela nové moderní porodní centrum nabízí maximální pohodlí a soukromí pro rodičky a jejich blízké, zároveň díky specializovaným pracovištím kliniky široké spektrum předporodní, porodní i poporodní péče. Samozřejmostí je přítomnost doprovodu po celou dobu porodu, kterou mohou maminky využít při přirozeném porodu i v případě císařského řezu. „Zcela zdravé budoucí maminky často vítají možnost rodit pouze s porodní asistentkou, která je doprovází během celého pobytu v porodnici,“ připomíná přednosta GPK VFN a 1. LF UK prof. MUDr. David Cibula, CSc., a zdůrazňuje: „Jsme první pracoviště v republice, které se může pochlubit porodními asistentkami s akreditací ministerstva zdravotnictví pro samostatnou práci v případě fyziologických porodů.“ Pocit bezpečí zaručuje stálá dostupnost špičkového týmu perinatologů, neonatologů, anesteziologů a specialistů intenzivní medicíny.

Prostředí, které zpříjemní zásadní životní okamžik
Porodní pokoje jsou navržené architektkou, jsou vkusně a efektivně vybavené, aby měla rodička vše při ruce, a díky světle zelené výmalbě působí uklidňujícím dojmem. „Fyziologický porod vnímáme jako přirozený děj, při kterém je nezbytná vzájemná důvěra mezi rodičkou, porodní asistentkou, případně lékařem,“ vysvětluje porodní asistentka Pavlína Jirásková a doplňuje: „Naším cílem je maminkám poskytnout individuální a respektující přístup v průběhu celého pobytu v naší porodnici. Snažíme se vyhovět všem jejich představám a přáním. Zároveň však klademe důraz na maximální bezpečnost a odbornost. Hezké, klidné a příjemné prostředí našich nově zrekonstruovaných porodních pokojů přinese větší soukromí pro maminky a jejich doprovod v průběhu celého tohoto důležitého okamžiku jejich života, kterým porod bezpochyby je.“

Porodní centrum je jenom začátek
V rámci komplexní obnovy kliniky projde postupně technickou opravou celá budova vně i uvnitř. V nevyhovujícím stavu je střecha, římsy i fasády z lícových cihel. Je potřeba vyměnit inženýrské sítě, adaptovat zázemí pro lékaře a personál, prostory pro stravování rodiček a kompletně zmodernizovat sociální zařízení. Přístavba nového pavilonu neonatologie završí generální proměnu Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK na pracoviště 21. století i svým vzhledem, vnitřním uspořádáním a vybavením pro pacienty. Do doby velké rekonstrukce je ale v plánu řada drobnějších úprav, z nichž první odstartují již v dubnu.