Centrum primární péče má nové prostory a posílilo svůj tým

Centrum primární péče změnilo místo svého působení v budově Fakultní polikliniky na Karlově náměstí, navíc v něm došlo k dalším změnám. Zeptali jsme se na ně náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Mgr. Dity Svobodové, Ph.D., MHA.

Nedávno se CPP přestěhovalo do větších prostor, je v plánu rozšíření služeb (více ordinací/lékařů)?
Centrum primární péče jsme na Fakultní poliklinice přestěhovali do 4. patra, kde jsme revitalizovali prostory tak, aby ambulance byly kompaktním celkem a měly zejména vhodné zázemí pro zaměstnance. Nyní má prostor centra čtyři provozuschopné ambulance a jednu místnost pro očkování zaměstnanců a pacientů a také pro natáčení EKG, dále odpočinkovou místnost, šatnu, administrativní pracovnu pro primářku oddělení, WC a čisticí místnost.

Došlo i k nějakým změnám v personálním obsazení centra?
V posledních měsících se centrum rozrostlo i personálně. Nově nastoupila v částečném úvazku MUDr. Alina Bokoch a z mateřské dovolené se již na část úvazku vrátila MUDr. Martina Leppová. Kapacita Centra primární péče se tedy nyní z hlediska personálního mírně zlepšila.
Konkrétně zde tedy pracují lékaři: MUDr. Milena Mrnková – primář centra, MUDr. Zdenka Hochová – částečný úvazek, MUDr. Petr Zeman, MUDr. Markéta Kostrouchová, PhDr., MUDr. Alina Bokoch – částečný úvazek a MUDr. Martina Leppová – částečný úvazek. Tým sester tvoří: Martina Kovácsová – staniční sestra, Šárka Barešová, Jiřina Černá a Hana Krátká.

Pro jaké pacienty je centrum určeno?
Pracoviště poskytuje léčebně preventivní péči pro registrované pacienty a pracovnělékařskou péči o zaměstnance naší nemocnice i pro registrované pacienty. Nabízí také zvláštní druhy prohlídek, například pro získání řidičského, potravinářského či zbrojního průkazu, posuzuje zdravotní stav pro sportovní a jiné aktivity registrovaných pacientů, vyřizuje prohlídky nutné pro poskytnutí lázní, invalidních důchodů, příspěvků na péči pro nemocné či ZTP, což s sebou přináší značnou administrativní zátěž. Provádí se zde i některá očkování (například Prevenar 13, Tetavax, Vaxigrip, FSME atd.).
Součástí činnosti CPP je i postgraduální výuka lékařů ve specializační přípravě oboru všeobecného praktického lékařství pro dospělé a výuka sester a mediků.

Můžete upozornit ještě na další změny ve fungování Centra primární péče?
Jako novinku jsme v květnu loňského roku otevřeli ambulanci praktického lékaře pro pacienty z Ukrajiny, což umožňuje stovkám pacientů, aby jim byla poskytována akutní i primární péče v našich ambulancích. Pracoviště jsme rovněž vybavili novým přístrojem EKG a analyzátory, které umožní okamžitě vyšetřovat CRP, Quick či glykemii.

Mohou se noví zájemci stále registrovat?
Ano, noví zájemci se mohou registrovat v našich ambulancích CPP podle aktuální volné kapacity, která je proměnlivá v čase.