Každou práci dělám na 100 procent, napůl nic dělat neumím

Specialista IT se nemusí věnovat pouze počítačům a mluvit „ajťáckou“ řečí, které laik nerozumí. Nový náměstek Úseku informatiky a digitální transformace VFN Ing. Michal Jelínek je toho příkladem. Mimo svoji pracovní profesi se věnuje leteckému modelářství a řadu let aktivně provozoval plachtění, tedy létal v bezmotorových letadlech. Dobře si uvědomuje, že IT oboru většina lidí nerozumí, proto se snaží svou práci a vize sdělovat tak, aby je chápali všichni, kdo je slyšet chtějí. A vede k tomu celý svůj úsek.

Co vás přivedlo do naší nemocnice?
Obvyklý běh života. Do VFN jsem nastoupil v březnu 2015 na pozici projektového manažera a od prvních dnů jsem tady využíval zkušenosti, které jsem postupně v profesním životě nasbíral. V IT jsem začínal jako programátor, systémový a databázový specialista. Měl jsem štěstí, že hned na začátku profesní dráhy jsem pracoval na projektu Evidence obyvatel a trvalých pobytů, to bylo ještě za doby Československa. Zkušenosti s relačními databázovými systémy a zpracováním dat předurčily moji další profesní dráhu. Pracoval jsem v technologických firmách zejména ve vývoji podnikových informačních systémů, později jsem vedl projektové týmy pro implementaci těchto systémů. Díky těmto projektům jsem poznal procesy v řadě organizací a firem, ať ve státní, nebo podnikatelské sféře, a absolvoval nemálo obchodních jednání. To všechno vytvořilo celý komplex mých zkušeností.

Je to pro vás výhoda?
Jednoznačně. Je pro mě snadné si představit, co se děje v účetnictví, ve financování, jak fungují sklady, nákup, personalistika…, prostě procesy organizace, a jaké jsou potřeby uživatelů informačních systémů. Také při jednání s dodavateli našich IT systémů mohu své zkušenosti uplatnit.

Změnilo se něco přijetím pozice náměstka?
V profesní minulosti jsem prošel vedením menších i větších týmů až po celou firemní divizi. Řízení lidí mě bavilo. Ve VFN jsem se ale dosud věnoval hlavně odborné činnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti a bezpečnosti informací.
Mile mě překvapilo, že návrat do vedoucí role byl pro mě hladký. Jsem rád, že mohu být prospěšný nemocnici, a nezáleží na pozici, kterou zastávám. Protože když něco dělám, dělám to na 100 procent, napůl nic dělat neumím.

Nejbližší výzvy a cíle?
Nejbližší strategické cíle nejsou malé: Potřebujeme přejít od nevyhovujícího nemocničního systému MEDEA k novému, vytvořit elektronickou komunikaci nemocničního systému s ostatními nemocnicemi, rozšířit pacientský portál tak, aby lidé měli snazší přístup ke zdravotní péči ve VFN.
V každodenní práci se chci soustředit na další posilování kybernetické bezpečnosti, zlepšování fungování IT provozu a podpory uživatelům. Budu se snažit, aby se IT i nadále zlepšovalo i ve schopnosti komunikovat s ostatními odborníky v nemocnici, protože řeč ajťáka nemusí být vždy každému srozumitelná.