Léto na vlně pomoci. Na transfuzním oddělení jsme odstartovali kampaň na darování krve

Naše Fakultní transfuzní oddělení stále bojuje s kritickým nedostatkem krve. Kvůli dovoleným navíc v létě počet dárců ještě ubývá. Naopak přibývá množství úrazů, a tím i potřeba krve. Rozhodli jsme se proto darování krve podpořit nejen za pomoci médií a sociálních sítí, ale i prostřednictvím naší kampaně „Léto na vlně pomoci“.

Pravidelných dárců krve každoročně ubývá. Aktuálně jich české nemocnice registrují 260 tisíc, což je asi o 40 tisíc méně, než je podle lékařů skutečně potřeba. Podle Českého červeného kříže potřebuje za život každý člověk čtyřikrát krevní transfúzi a dvanáctkrát přípravek vyrobený z krve. Přípravky z darované krve pomáhají pacientům s leukémií nebo s onemocněním krvetvorby, roli hrají i při náročných srdečních operacích. Nejvíc krve najednou spotřebují pacienti při autonehodách a dalších velkých úrazech. V takových případech může člověk akutně potřebovat i stovky transfuzních jednotek, tedy pomoc od stovek dárců. Krevní plazmu lze skladovat až tři roky. Červené krvinky ale zhruba jeden měsíc a krevní destičky dokonce jen pět dní. Nemocnice se proto nemohou předzásobit a z týdne na týden jsou závislé na svých dárcích.

Pro Fakultní transfuzní oddělení jsme proto v polovině června na Světový den dárců krve odstartovali kampaň na podporu darování krve. Jako poděkování získá každý dárce pamětní certifikát a od Nestlé ledovou kávu a sladkou odměnu. Přijďte darovat krev i vy! Mezi zaměstnanci VFN jsou desítky dárců, kterým bychom chtěli touto cestou poděkovat.

Zajímá vás, jak se odebraná krev zpracovává a dělí na jednotlivé složky? Jak se skladuje a testuje třeba na infekce? Odpovědi i další zajímavé informace o krvi a dárcovství přináší reportáž v pořadu Daniela Stacha Věda 24. Štáb České televize natáčel v naší nemocnici s primářkou MUDr. Danielou Duškovou a analytikem Ing. Lukášem Darebníčkem. Tak se podívejte😊!