Tulipánový měsíc letos již po dvanácté

Prvního března odstartoval měsíc psychosociální pomoci a podpory onkologickým pacientům a jejich blízkým. Naše nemocnice s Centrem Amelie, které akci pořádá, spolupracuje již léta.

Tulipánový měsíc se snaží upozornit na náročnou situaci onkologicky nemocných a jejich rodin. Podpořit lidi, kteří se kvůli nemoci dostávají do izolace, dát jim vědět, že nejsou sami, nabídnout jim pomoc a možnost zapojit se do nejrůznějších akcí, dozvědět se, vyzkoušet a naučit se něco nového.
Pracovníci Amelie spolu s dobrovolníky, zaměstnanci nemocnic a veřejností vyzdobí desítky onkologických pracovišť výkresy, drobnými výrobky a přáníčky všech, kterým není lhostejný osud onkologických pacientů a jejich rodin. Centra Amelie po celý měsíc pořádají workshopy, přednášky a benefiční akce, například nákup tulipánů. Informace, podpora a propojení světa zdravých a nemocných je hlavním cílem aktivit, do kterých se můžete zapojit kdykoliv v průběhu měsíce března. Víc informací najdete na www.tulipanovymesic.cz

Zeptali jsme se Michaely Čadkové Švejkovské, ředitelky Amelie z. s.:

V čem cítíte zásadní přínos Tulipánového měsíce?
V tom, že se o rakovině mluví. Ale také v tom, že to je hezkou formou, která povzbuzuje a sdílí. Onkologická nemoc je často prezentována jako něco, co je třeba překonat, jenže ono to tak jednoduché není. Lidé stále na rakovinu umírají, a to často i přesto, že se velmi snaží něco změnit, uvažují pozitivně, bojují. Tulipánový měsíc nepracuje s jednoznačným výsledkem, ale sleduje tady a teď, bez ohledu na to, jak to nakonec dopadne. To je něco, co si osobně velmi cením. Lidé se pak nemusí stydět za to, že jim něco nejde, že jsou smutní, bezradní. I to je součást života, a nakonec takový postoj právě onkologicky nemocným pomáhá. Propady a selhání jsou na cestě životem běžné.
A pro Amelii má Tulipánový měsíc význam v tom, že se dostane do kontaktu s mnoha lidmi. Jsme tu totiž nejen pro onkologicky nemocné, ale i pro jejich blízké ‒ a ty je těžké někde zastihnout a komunikovat s nimi. A přitom to jsou právě oni, kdo nejčastěji svého blízkého do Amelie doporučují. Díky „Tulipánu“ se s nimi daří komunikovat, ale také hledat podporu pro bezplatné odborné služby, které nabízíme.

Jak se vám spolupracuje s naší nemocnicí?
Amelie s VFN spolupracuje od svého prvopočátku. Díky vaší nemocnici se podařilo prosadit dobrovolníky na onkologie. Zároveň s VFN spolupracujeme nejdéle a vlastně i nejšířeji, protože se spolupráce rozvíjí i na odborné úrovni ve spolupořádání konference „I slova léčí“. Také víme, že někteří lékaři a zdravotní sestřičky odesílají své pacienty k odborným službám i k nám. Je to hezká spolupráce, ve které se ukazuje, že i nemocnice mohou dlouhodobě spolupracovat s neziskovými organizacemi. Z takové spolupráce nakonec profitují pacienti, pro které pracuje jak Amelie, tak VFN.