Tipy na léto!

Přemýšlíte, kam v létě vyrazit nebo jaké kulturní akce navštívit? Máme pro vás pár tipů!

Letní Shakespearovské slavnosti

27. 6. – 2. 9. 2023, Praha – Pražský hrad (Nejvyšší purkrabství) a Letní scéna HAMU

Letní shakespearovské slavnosti jsou nejstarší a největší divadelní přehlídkou pod širým nebem v Evropě zaměřenou na uvádění děl Williama Shakespeara a po šesti letech se vrátily opět na Nejvyšší purkrabství Pražského hradu. Těšit se můžete na letošní premiéru komedie Jak se vám líbí v režii Jakuba Nvoty v podání postav ztvárněných Václavem Matějovským, Lucií Štěpánkovou, Romanem Zachem, Markétou Děrgelovou, Pavlou Tomicovou a dalšími. Festival nabídne ale i úspěšné hry, jako je například Macbeth, Bouře, Zimní pohádka, Veselé paničky windsorské. Vrací se také Prague Shakespeare Company s novinkou v angličtině – Romeo and Juliet a ujít si nenechte ani slovenského Hamleta či unikátní kulturní událost Na scéně Martin Hilský, která vznikla u příležitosti životního jubilea profesora Hilského.

https://www.shakespeare.cz/

Letní Letná

17. 8. – 3. 9. 2023, Letenské sady

Festival nového cirkusu, divadla, hudby a vizuálního umění se uskuteční jako již tradičně v Letenských sadech. Letní Letná je synonymem toho nejlepšího z nového cirkusu a je zárukou nezapomenutelných zážitků pro diváky a příležitostí k inspiraci i srovnání s konkurencí pro umělce. Návštěvníky čeká kromě večerních představení i bohatý divadelní program pro děti a také doprovodný program, který je pro ně připraven z velké části zdarma a probíhá celý den. Od workshopů, přes výtvarné či cirkusové dílny, až po koncerty a open air akce. Těšit se můžete na zahraniční hvězdy, jejichž představení jsou v ČR a mnohdy i ve střední Evropě k vidění úplně poprvé. 20. ročník festivalu letos ovládnou soubory z Kanady, Velké Británie, Francie a Belgie. Kanadští Cirque Alfonse přivezou do Prahy svou show s živou kapelou Animal. Bláznivá farma pro malé i velké diváky v neodolatelné směsici akrobacie, zpěvu, tance a divadla. Kromě Cirque Alfonse se můžete těšit na své další oblíbence z předešlých ročníků: NoFit State Circus, Cirque Aïtal a Collectif Malunés.

https://letniletna.cz/

Hrady CZ

14. 7. – 2. 9. 2023, vybrané hrady ČR

Festival Hrady CZ patří k největším kulturně společenským akcím v České republice. Každoročně se koná na jedinečných místech, která jsou v těsné blízkosti historických památek, a je zaměřen také na rozvoj turistického ruchu a zviditelnění historických památek v regionech. Letos si akce připisuje již osmnáctý ročník, kdy nabídne opět to nejlepší z hudební scény Čech a Slovenska. V ceně sobotní vstupenky jsou zahrnuté i prohlídky stálých expozic hradů. Letos bude festival hostit Točník, Kunětická hora, Švihov, Rožmberk nad Vltavou, Veveří, Hradec nad Moravicí, Bouzov a Bezděz. Těšit se můžete na interprety, jako jsou Mirai, Kryštof, Kabát, Anna K., Michal Hrůza, Wanastowi Vjeci, No Name, Tomáš Klus a další.

https://www.hradycz.cz/

HR Giger: Metamorphoses

11. 6. – 19. 11. 2023, Alšova jihočeská galerie, Zámecká jízdárna, Hlubová nad Vltavou

Alšova jihočeská galerie představuje tvorbu světově proslulého švýcarského umělce HR Gigera, malíře, sochaře a návrháře, známého především jako stvořitele uměleckého směru s názvem biomechanický surrealismus a filmového monstra Vetřelec. Výstava nazvaná Metamorphoses je dosud největší výstavou realizovanou ve střední Evropě. Giger bývá označován za největšího vizionáře mezi umělci 20. století. Stylově vyšel ze surrealismu, jehož formu naplnil postkatastrofickou skepsí i existencialismem, který přinesly obě světové války. Název výstavy Metamorphoses (Proměny) reflektuje nejen vlastní umělcovu různorodou tvorbu, ale také jeho kresby, které jako ctitel Franze Kafky vytvořil na základě slavné povídky Proměna. Výstava představí Gigerovu tvorbu v co nejširším kontextu. Vystaveny jsou četné kresby, airbrushové obrazy a plastiky. Nechybí ani výběr jeho ikonických realizací Necronomicon, které uchvátily amerického režiséra Ridleyho Scotta, pro něhož Giger navrhnul ikonického Vetřelce, za něhož byl v roce 1980 oceněn Oscarem za nejlepší vizuální efekty.

https://www.ajg.cz/hrgiger/

Výstava Nekonečný prostor: dojem nebo realita?

22. 6. – 30. 7. 2023, Novoměstská radnice

Již druhý výstavní projekt spolku SČUG Hollar navazuje na předcházející uskutečněnou výstavu v Novoměstské radnici pod názvem „Dojem nekonečného prostoru“. Spolek grafiků nyní představuje nejen grafická díla, kresebné a další práce na papíře, ale i prostorové objekty či velkoformátová díla a práce intermediálního charakteru. Název výstavy odkazuje na dříve prezentovaná témata týkajících se pojmů prostoru, jeho reálného nebo nereálného vnímání, iluzí z prostoru, paradoxu nekonečnosti a pobytu v něm. Skrze nastolená témata můžeme sledovat rozdílné Interpretace vystavujících umělců. Setkáme se s racionálním analytickým přístupem k danému tématu, v protipólech protirozumu, což vnáší do celé expozice napětí a nové otázky. Tím se otevírá obrovské pole pro imaginaci a fantazii. Grafika přináší nové myšlení podpořené novými technologiemi. Rozšiřuje obecné povědomí o grafice. Někteří autoři propojují grafiku s ostatními médii, mezi něž patří autorská kniha, fotografie, plastika nebo instalace.

Výstava Mistři renesance

1. 3. – 27. 8. 2023, galerie Mánes

Da Vinci, Michelangelo, Botticelli a Raffael – každý rok se miliony lidí hrnou do velkých uměleckých metropolí, jako je Florencie, Benátky, Milán, Řím, Londýn a Paříž, aby obdivovali díla těchto světových velikánů. Výstava „Velcí mistři renesance“ poprvé spojuje nejvýznamnější umělecká díla jako vysoce kvalitní reprodukce z celkem 12 předních světových center umění pouze na jednom místě. Abyste mohli zažít asi 40 děl prezentovaných na přehlídce v jejich původní podobě, museli byste cestovat do desítky měst po celém světě. Některé snímky jsou dokonce veřejnosti zcela nepřístupné. Výstava odděluje umělecká díla od tradiční muzejní rutiny a činí je hmatatelnými pro široké publikum. Návštěvníci se tak mohou bezmezně ponořit do působivého uměleckého světa velkých starých mistrů a vydat se na vizuální cestu objevování skutečných ikon renesance. Forma prezentace těchto světoznámých děl, dělá umění snadno srozumitelným i pro laickou veřejnost a děti, a je skutečným potěšením pro každého.

https://www.mistrirenesance.cz/

Večerní putování hradem Karlštejnem

26. 7. – 30. 8. 2023, hrad Karlštejn

Během večerního putování hradem Karlštejnem bude možné v červenci a srpnu zavítat ve večerních hodinách do Císařského paláce a seznámit se s historií hradu, soukromými komnatami císaře Karla IV. nebo karlštejnským pokladem. Prohlídky jsou doplněny také nejzajímavějšími karlštejnskými pověstmi. Věděli jste, že karlštejnští obránci museli „převléknout“ kozla za srnce, aby odvrátili obléhání hradu? Že jedna z manželek Karla IV. měla hlídat poklad? Přijďte, možná se potkáte i s bílými pannami. Prohlídky začínají vždy ve středu ve 20:00, 20:30 a 21:00 hodin.

https://www.hrad-karlstejn.cz/cs

Prázdninové exkurze ve sklárně Rückl 

1.7. – 2. 9. 2023, Nižbor

Nahlédněte do světa unikátní výroby a tvořte spolu s mistry ve sklárně Rückl, jejíž tradice sahá až do roku 1846. Rückl přináší to nejlepší z české sklářské kultury a historie, stejně jako časem prověřené sklářské techniky a tradiční vzory, které pozvedá na novou úroveň. Během komentovaných prohlídek máte možnost vidět jednotlivé fáze a tradiční techniky výroby skla. Na některém z výrobků si navíc vyzkoušíte řemeslo brusiče a svůj originální výrobek si jako suvenýr odnesete domů. 

https://www.ruckl.com/cs/cms/1/navstivte-sklarnu

Muzeum amerických veteránů

duben – říjen 2023, lesy vedle obce Lužná (okr. Rakovník)

Hledáte zajímavý tip na výlet pro vaši rodinu či partu přátel? A máte rádi stará americká auta? Přijměte pozvání do Muzea amerických veteránů JK CLASSICS v Lužné u Rakovníka uprostřed křivoklátských lesů, přesto v dosahu kvalitní dopravní infrastruktury. Kvalitou vystavených exponátů, jejich počtem i rozmanitostí se Muzeum JK CLASSICS řadí mezi nejvýznamnější v Evropě. Celkem ve 4 výstavních halách a přilehlých venkovních expozicích naleznete na 90 nablýskaných skvostů, tvořících průřez americkou automobilovou produkcí 20. století, s důrazem na 50. a 60. léta. Jediný vystavený vůz „neamerického“ původu je TATRA T87 z roku 1937, která byla do expozice umístěna jako pocta česko-slovenského automobilového průmyslu z dob První republiky. Ve venkovních expozicích muzea nechybí užitková vozidla, zejména velké tahače, hasičské vozy, sanitky, pick-upy a podobně. Kulisy s nádechem ROUTE 66 dotváří stará benzínka a vrakoviště.

https://www.jkclassics.cz/

Street food na Náplavce

22. 7. a 19. 8. 2023, Smíchovská náplavka – Hořejší nábřeží

Přijďte si užít den do společnosti dobrého jídla na pražský hot spot. Vybírat budete ze široké nabídky street foodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Srí Lanky a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli, a dokonce i hmyz. Potrpí si váš zmlsaný jazýček spíše na sladkosti? Pak vám chutě budou dělat třeba dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle či lehké makronky.

Francouzský trh

13. – 16. 7. 2023, zahrady Trojského zámku

Po patnácti ročnících pořadatelé oblíbeného Francouzského trhu opouští náměstí Na Kampě a kvůli velkému počtu návštěvníků promění poprvé ve francouzskou čtvrť zahrady u Trojského zámku. Milovníci dobrého jídla, hudby a francouzské atmosféry si zde opět přijdou na své. Celkově se představí 39 vystavovatelů a výrobců francouzských krajových specialit, a to každý den od 11:00 do 22:00 (o víkendu od 10:00). Návštěvníci se mohou těšit na tradiční lahůdky jakou jsou ústřice, šneci z Bourgogne, žabí stehýnka, výběr regionálních sýrů, šunek a sušených klobás, kachních delikates, jako je foie gras, nebudou však chybět ani oblíbené francouzské slané koláče a jemné pečivo. Širokou nabídku bílých, růžových, červených a šumivých vín z tradičních odrůd pěstovaných v nejznámějších vinařských oblastech jako je Alsasko, Burgundsko, Bordeaux či Champagne a Loira, doplní i vína z méně známých autochtonních odrůd a nově také francouzská piva z minipivovarů. Nebude chybět ani hudební doprovodný program, francouzské melodie a živá vystoupení.

www.francouzskytrh.cz

Dyzajn market

29. – 30. 7. 2023, Piazzetta Národního divadla

Máte rádi originální tvorbu? Dyzajn market Prázdniny na náměstí Václava Havla nabídne opět výběrový trh autorské tvorby s více než 180 lokálními dyzajnéry, tvůrci a kulinářskými mágy. Můžete prohlížet i nakupovat originální šperky, oblečení, doplňky, kabelky, batohy, porcelán, dekorace, svíčky, hračky, knihy, delikatesy nebo papírenské zboží. Můžete si také přijít pochutnat na výběrové kávě, sladkých i slaných dobrotách, drincích i pořádných jídlech pro masožrouty i vegany. Vstup je zdarma a bez bariér. Akce se účastní lokální tvůrci z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa a Ukrajiny.

https://www.dyzajnmarket.com/